Billy Graham şi… trilema


Despre Billy Graham s-a scris şi s-a vorbit suficient de mult… Lucrarea pe care a făcut-o acest mare evanghelist va rămâne fără îndoială în istoria creştinismului. În jurul persoanei sale şi a lucrării sale s-a scris, de asemenea, foarte mult.

În ţara noastră există opinii divergente privind implicarea liderilor religioşi în politică. Ne aducem aminte cu sentimente neplăcute de implicarea politică a liderilor creştini din toate denominaţiile pe vremea comunismului, în multe cazuri prin extrema atitudine a colaborării cu Securitatea. Dar nu acesta se vrea a fi subiectul postării mele…

Statele Unite se află în pragul unui moment politic extrem de important şi de delicat. Într-o lume care nu-şi mai regăseşte identitatea, nici Statele Unite nu par să mai aibă una clar definită. S-au dus vremurile sloganurilor de genul „In God we trust”, „One nation under God”… Lupta pentru drepturi civile dintre cele mai ciudate macină de ani mulţi naţiunea şi candidaţii la poziţii politice nu pot să nu ţină cont de aceste subiecte.

Îmi amintesc că, în 2005, pe când eram în vizită în Statele Unite, într-o discuţie cu un grup de americani, care voiau să audă cum a fost în vremea comunismului, le spuneam: „Dacă Obama va ajunge preşedinte, veţi vedea pe pielea voastră cam ce înseamnă socialismul. Cu siguranţă că nu sub forma pe care am trăit-o noi, românii, dar veţi înţelege mult mai bine… the basics”. Timpul mi-a dat, se pare, dreptate.

Nu vreau să fac o analiză politică a situaţiei actuale. Vreau doar să atrag atenţia asupra dificultăţii cu care se confruntă un creştin autentic la alegerile din acest an. Nu e o situaţie fericită aceea de a fi nevoit să alegi între un candidat, Obama, pentru care creştinismul este un paravan, şi un altul, Romney, pentru care mormonismul… este creştinism.

În tot acest război politic, căci asta se întâmplă, Billy Graham, ca un adevărat lider de opinie contemporan, a fost nevoit să ia o poziţie. După ce a publicat pe site-ul asociaţiei ce-i poartă numele, „Billy Graham Evangelistic Association”, un articol prin care include mormonismul în rândul cultelor creştine, mişcare menită să îndrepte simpatiile politice spre Romney, asociaţia retrage articolul cu câteva zile în urmă. În schimb, într-un interviu în Wall Street Journal, Billy Graham, vine cu o declaraţie tranşantă (poate fi citită în fotografia preluată din acest jurnal).

Neplăcută situaţie pentru Billy Graham, ca şi pentru mulţi americani. Să fi nevoit să alegi între un mormon, un ateu (sau musulman) deghizat în creştin şi adevărata credinţă şi toate implicitele atitudini ce decurg, iată o… TRILEMĂ!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Este aceasta tot o mişcare politică, sau este declaraţia sinceră a unui om care realizează că dincolo de luptele politice, dincolo de implicaţiile sociale naţionale şi de implicaţiile mondiale ale alegerilor din acest an, este un Dumnezeu suveran pe care nimeni nu-L poate confisca şi înregimenta drept agent electoral?

Anunțuri

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Galerie | Acest articol a fost publicat în Întrebări întrebătoare, Întrebări... stânjenitoare, Biserica, Politichie, Trecător prin lume, Ştiri. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s