Renaşte „reţeta Iliescu”?


Vă mai amintiţi ce s-a întâmplat la alegerile din 2000? Dincolo de discutabila candidatură a lui Ion Iliescu, aflat la al treilea mandat, în ordine istorică, dar la al doilea în ordinea constituţională (din nou o decizie a Curţii Constituţionale!), aceste alegeri au fost caracterizate de primul „efect de bumerang” manipulat cu abilitate diabolică de candidatul Iliescu. Pentru turul al doilea de scrutin s-au calificat Ion Iliescu, cu 36,35% din voturi, şi Corneliu Vadim Turdor (PRM), cu 28,34%. Toţi simpatizanţii lui Iliescu au lansat atacuri dure la adresa contracandidatului Vadim Tudor, care făceau referire la adevărate „masacre”, la pericolul unui regim militar etc. Rezultatul a fost o repliere masivă de voturi în favoarea lui Iliescu şi câştigarea alegerilor cu 66,82%.

A fost o „reţetă” de succes a lui Iliescu, care, trebuie să recunoaştem, rămâne, în pofida trecutului cvasi-comunist, unul dintre politicienii versaţi ai României post-decembriste. Realitatea este că, la ora actuală, România „dispune” doar de doi asemenea oameni politici „unşi cu toate alifiile”: Iliescu şi Băsescu. Probabil că nu este întâmplător faptul că amândoi, indiferent de poziţia pe care o adoptă public, sunt oameni politici cu un trecut categoric tulbure, atât pe linie de partid comunist cât şi pe linia colaborării cu serviciile secrete comuniste.

Mă tem că ne aflăm acum, în prag de noi alegeri prezidenţiale, în condiţiile în care Băsescu nu mai poate candida pentru un nou mandat, în faţa unei tentative de refolosire a reţetei din 2000. Ca şi atunci, acum avem o „surpriză” în ascensiunea lui Dan Diaconescu. Pentru că evenimentele s-au petrecut de o aşa manieră şi personajul este de o asemenea calitate încât orice posibilitate ca Antonescu să poată spera la o accedere în turul doi să devină… imposibilă, am senzaţia că de data aceasta vom avea de ales între MRU şi Diaconescu.
Din punctul meu de vedere, catastrofale toate candidaturile ce se preconizează la ora aceasta!
Dar a ajunge să alegem între cei doi menţionaţi mai sus se traduce de fapt prin a alege o nouă marionetă a lui Traian Băsescu (MRU) sau o „caricatură” politică (Dan Diaconescu). La prima variantă n-ar fi exclus să ne trezim şi cu o manevră „anexă” după modelul Putin, în care îl vom avea prim-ministru pe Băsescu.

În condiţiile în care, citez din clasici, „ăla mic cu capu’ mare”, respectiv Aurelian Pavelescu s-a înscris într-o alianţă ce are în realitate doar doi parteneri (PNŢCD-ul lui fiind o simplă prezenţă caricaturală), iar Mihail Neamţu „a dormit” când s-a constituit această alianţă A.R.D., este cel mai probabil ca alianţa să-l aibă drept candidat unic pe MRU. La care s-ar putea adăuga pe lista candidaţilor, ca independent probabil, Neamţu! În partea cealaltă, la USL, lucrurile sunt ceva mai complicate, Antonescu fiind de mult înscris în cursă, iar Oprescu neexcluzând o posibilă candidatură a sa. Evident, tuturor acestora li se va adăuga „senzaţionalul D.D.”, veşnicul candidat furat, Vadim şi… Doamne, ai milă!

Viitor de aur ţara noastră are!

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Acest articol a fost publicat în Disperări, Mioritice, Politichie, Sare... amară. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Renaşte „reţeta Iliescu”?

 1. LSD zice:

  In cazul in care Dan Diaconescu iese presedinte eu ma mut…si in Ungaria…si renunt la cetatenie.
  Mai bine vesnicul candidat furat ,Vadim:)

 2. gh.iulian zice:

  aia-i durerea :ca n-avem alternativa la alternativa.solutia?ar fi una:cit mai multi oameni(nu doar romani,pt. ca problema e globala,doar ca la noi e cronica)sa inceteze sa „se mai uite”la tv.,si impinsi de curiozitate sa priveasca intro zi in spatele ecranului-poate vor zari firele ,multe incilcite si muloticolore,dar care pleaca toate din aceleasi maini 🙂

 3. marinelblaj zice:

  Mi-a plăcut asta cu firele încâlcite… 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.