Despre simpatie, antipatie sau cum nu ştim ce ştim…


Am auzit adesea spunându-se „ce tip simpatic!”, sau „ce antipatic mi-e…” Şi mă gândesc adeseori cu câtă uşurinţă folosim cuvinte, uneori fără să ne dăm seama.

Evident, ar trebui să pornim de la definiţiile din dicţionar:

SIMPATÍE, simpatii, s. f. 1. Atracție, înclinare, afinitate pe care cineva o simte față de o persoană sau pe care o inspiră cuiva; afecțiune; prin extensie, obiectul acestui sentiment. ♦ Aprobare; atașament; devotament. 2. (Fam.) Persoană față de care cineva simte afecțiune sau dragoste. 3. (Med.) Legătură, raport dintre (două) organe simetrice care face ca, atunci când unul este afectat, să sufere și celălalt. Ochii sunt organe care se îmbolnăvesc prin simpatie. – Din fr. sympathie, lat. sympathia, gr. sympatheia (συμπάθεια)

SIMPÁTIC, -Ă, simpatici, -ce, adj. 1. Care inspiră simpatie; plăcut, atrăgător. 2. (Înv.) Care dă dovadă de simpatie, plin de simpatie. ♦ (Rar) Favorabil, avantajos. 3. (În sintagma) Cerneală simpatică = cerneală incoloră, care devine vizibilă numai la căldură sau prin tratarea cu diferite soluții speciale (și care se întrebuințează pentru a scrie texte secrete). 4. (Anat.; în sintagmele) Sistem nervos simpatic sau (substantivat) marele simpatic = sistem nervos format din ganglioni și din fibre nervoase care reglează, sub controlul scoarței cerebrale, funcțiile glandelor și ale organelor interne. Ganglioni (sau nervi etc.) simpatici = ganglioni (sau nervi etc.) care fac parte din sistemul nervos simpatic. – Din fr. sympathique, gr. syn (συν) – cu, pathos (πάσχω) – afecțiune.

Nu sunt un cunoscător (şi mi-e ruşine că am neglijat acest lucru!) al limbii greceşti dar, din câte am citit, în Evrei 4:15, „Căci n-avem un Mare Preot care să n-aibă milă (συμπάθεια) de slăbiciunile noastre” (Cornilescu) sau „Căci n-avem un Mare Preot Care să nu poată avea milă (simpatiza cu) de slăbiciunile noastre” (NTR) avem un înţeles care ne dă oarecum de gândit.

Ce înseamnă, de fapt, să-mi fie cineva simpatic? Fiindcă, dacă mă gândesc că o fată spune despre un băiat (sau invers) că este „simpatic (ă)”, mă îndoiesc că în afirmaţia respectivă intră vreo doză de… devotament şi cu atât mai puţin „milă”, dacă este să luăm şi sensul biblic! Din păcate, sentimentul care stă cel mai adesea în spatele etichetei „simpatic(ă)” este unul „de suprafaţă”, care ţine mai degrabă de „plăcut, atrăgător”.

Să mai spun că atunci când am luat în considerare partea de definiţie medicală, care spune „Legătură, raport dintre (două) organe simetrice care face ca, atunci când unul este afectat, să sufere și celălalt” nu m-am putut opri să mă gândesc la analogia făcută de Pavel privind trupul şi mădularele?

Aşadar, cât de superficiali suntem, de fapt, atunci când spunem despre cineva că ne este „simpatic(ă)”?  Sau suntem mai sinceri şi mai aproape de sensul real al cuvântului când vorbim despre „antipatie”?

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Acest articol a fost publicat în Întrebări întrebătoare, Întrebări... stânjenitoare, Biserica, Pe gânduri, Trecător prin lume, Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Despre simpatie, antipatie sau cum nu ştim ce ştim…

  1. L.I. zice:

    ioi! eu cred ca exagerezi daca spui despre cineva ca e superficial atunci cand nu foloseste prea corect acest cuvant, simpatic/a.
    eu de obicei spun despre cineva ca e simpatic/a, cand imi face asa la prima vedere o impresie bunicica.

  2. marinelblaj zice:

    Dacă aş face bani, ti-aş da eu fără să-mi ceri! 😀 Citeşte încă o dată definiţiile şi vezi câte faţete ale simpatiei are… simpatia ta. Aşa vei înţelege de ce vorbesc despre superficialitate…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.