Ajutaţi pe sfinţi când sunt în nevoie…


Nu m-aş fi gândit, atunci când am acceptat să deschid acest blog, că voi scrie şi o postare de acest gen… Dar… „Ajutaţi pe sfinţi când sunt în nevoie…” e scris în Biblie. Şi ajutor nu înseamnă doar să te rogi sau să-ţi dai cu părerea, deşi contează…

Acum câteva zile a venit la mine o soră mai în vârstă din biserică şi mi-a solicitat să mă implic într-o situaţie care, din păcate, deşi are particularităţile ei, ajunge să fie din ce în ce mai comună în România. Despre ce era vorba?

„Frate Marinel, aţi văzut-o pe sora aceea micuţă, îmbrăcată în negru, care vine de câteva zile la noi în biserică?” Acesta a fost începutul istoriei…

… O familie aparent fericită, tânără, cu un bărbat de 38 de ani, plin de energie şi de iniţiativă. Un copil de 5 anişori şi o soţie alături de soţul ei. Credincioşi amândoi.

În pofida situaţiei economice din ţară, fratele nostru, în dorinţa de a construi un viitor familiei sale, „se aventurează” în afaceri. Cu nişte bani disponibili, cumpără câteva utilaje tipografice, închiriază o locaţie, o amenajează şi porneşte „aventura”. Om harnic, învaţă tot ce trebuia învăţat şi munceşte pe rupte. Lucrurile merg foarte bine, ajutat de o bancă îşi cumpără şi o căsuţă pe care o amenajează cu forţele proprii, lucrează din zori şi până în noapte… până într-o zi. Când, probabil nefăcând faţă eforturilor, cedează. Atac cerebral şi…

Văduva la care am fost trimis m-a primit cu o speranţă ce i se putea citi uşor pe faţă. Sora care mă trimisese la ea ştia despre experienţa mea de ani de zile din domeniul tipografic.

„Frate Marinel, vă rog să mă ajutaţi!” Aşa a început sora noastră. Mi-a explicat ce vrea de la mine: „Nu ştiu nimic despre tipografie. Soţul meu s-a ocupat de tot. Voia să mă ocup doar de creşterea copilului şi de gospodărie. Învăţaţi-mă! N-am pe nimeni! Ce să fac? Dacă vând, din ce trăiesc? Vreau să muncesc, să plătesc ce mai am de plătit pentru casă, să-mi cresc copilul…”

Cum să refuzi aşa ceva? Am mers să văd de ce utilaje dispune. Nu-i rău! O maşină bună de tipar, maşină de broşat carte, maşini de ştanţat… destule.

Chiar dacă nu stau nici eu „pe roze” de când cu încercările pe care le-am traversat, îndrăznesc să-i promit tot ajutorul. Are deja, de o lună, un tânăr care e dispus să o ajute. A învăţat abc-ul tiparului. Deja se descurcă suficient de bine… Îl voi învăţa restul, mai ales că vrea din tot sufletul şi îi place. Dar…

Sora noastră nu a cerut ajutor financiar, chiar şi în momentele dificile de după moartea soţului. Singurul lucru pe care vrea să îl facă este să muncească. „Frate Marinel, dumneavoastră învăţaţi-ne ce să facem, spuneţi-ne ce să facem şi noi facem. Ajutaţi-ne să găsim comenzi de executat şi, dacă e nevoie, lucrăm şi noaptea…”

Asta cere sora noastră. Nu milă. Nu pomană. De lucru. Nu ştie despre intenţia mea de a scrie aici. Nici n-am să-i spun…

Ce se poate face? Dacă ştiţi pe cineva care are ceva de tipărit, dacă lucraţi la o firmă care foloseşte diverse tipizate pe care le plăteşte „la mâna a doua” (comercianţi) dacă e vorba despre carte (am văzut câteva cărţi foarte bine realizate de ei până la moartea soţului), de broşuri, registre, chitanţiere… orice, scrieţi-mi! Nu contează cantitatea! Şi, dacă este vorba despre distanţe la care lucrarea trebuie livrată, costurile le suportăm noi (vedeţi, deja scriu „noi”!). Neavând angajaţi mulţi, nedorind să se îmbogăţească, dar nevoită să supravieţuiască, tipografia aceasta poate să-şi permită preţuri foarte mici! Un avantaj!

Am vorbit zilele acestea cu buna mea prietenă şi soră, Ligia. Deja a venit cu o posibilă comandă! Eu cred că se poate! Aşa cum am spus, sora noastră nu cere pomană, donaţii sau milă. Vrea să muncească… O putem ajuta?

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Acest articol a fost publicat în Întrebări întrebătoare, Biserica, Disperări, Mioritice, Trecător prin lume, Zidul plângerii, Ştiri. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Ajutaţi pe sfinţi când sunt în nevoie…

 1. anamaria zice:

  As avea nevoie de etichete cartonate pt haine. Face si asta?

 2. marinelblaj zice:

  Face. Daca poti, Anamaria, trimite-mi un mail pe adresa mea cu toate detaliile (eventual şi modelul pe care il vrei) si ii transmit. Multumesc! Mă rog ca Domnul să-ţi răsplătească!

 3. anamaria zice:

  Perfect! Voi vorbi cu sotul meu (Iulian) cand se intoarce din Romania-peste vreo doua zile si cat mai curand vom trimite comanda. Avem nevoie si de material publicitar,care tot la doamna il vom face. Are un site,blog unde as putea sa vad cate ceva din ce face?

  • marinelblaj zice:

   Anamaria, din păcate nu are site, blog şi nici nu prea cunoaşte chestiuni de acestea. Tocmai de aceea am acceptat să o ajut, ţinând cont că din 92 incoace am lucrat aproape numai în domeniul tipografic. Încet, încet, am să încerc eu să îi pun la punct toate treburile acestea. Nu-ţi fă probleme, orice se poate face în principiu. Am să încerc eventual să fac o scanare cu lucrări executate, ca să le vezi…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.