Când începi să vezi ?…


„Atunci Iacov a zis lui Simeon şi lui Levi: „Voi m-aţi nenorocit, făcându-mă urât locuitorilor ţării, canaaniţilor şi feresiţilor. N-am sub porunca mea decât un mic număr de oameni; ei se vor strânge împotriva mea, mă vor bate şi voi fi nimicit, eu şi casa mea.” (Geneza 34:30)

Iacov a folosit mult vicleşug în relaţiile lui. Din păcate mulţi reţin doar calitatea lui de mare „ţepar” (ca să folosesc un cuvânt foarte la modă în zilele acestea!). Deşi a zidit altare şi a avut o relaţie apropiată cu Dumnezeu, Iacov pare a se schimba doar după ce Dumnezeu îi schimbă numele. Cam aşa se întâmplă şi cu noi. Oricât de mult am căuta să „îmbunătăţim” relaţia noastră cu Domnul, până nu ne schimbă El tot fireşti vom fi.

Versetul de astăzi ne aminteşte însă un alt aspect. Faptul că proverbul „ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face” are şi un… revers. Pe care îl învăţăm din păţania lui Iacov cu Simeon şi Levi. Ar suna cam aşa: „Ai grijă că s-ar putea ca lucrurile care îţi plac ţie să ajungă să placă şi copiilor tăi!”

Interesant cum pe Iacov nu l-au deranjat „şmecheriile” proprii până ce nu le-a văzut făcute de fii săi!

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Acest articol a fost publicat în Întrebări întrebătoare, Întrebări... stânjenitoare, Biserica, Pe gânduri, Picături, Trecător prin lume. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Când începi să vezi ?…

 1. L.I. zice:

  de ce Domnul ii schimba numai pe unii? sunt altii care vor sa se schimbe si nu pot, si parca nici Dumnezeu nu-i schimba. ii lasa sa se chinuie, sa faca de la ei putere schimbarea, incearca, se straduiesc, chiar daca nu le iasa prea bine si nu de fiecare data.

  proverbul ii unul dintre preferatele mele… ii si in Biblie: „Ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel.”

  ce smecherii proprii a facut Iov? ca io nu tiu minte.

 2. marinelblaj zice:

  Vezi, Ioana, chiar în întrebarea ta ai dat oarecum răspunsul! Când omul nu discerne CÂT şi CUM trebuie să fie efortul lui, lăsându-se în primul rând „În mâna de Olar”, aşa cum vrea El, nu cum vrea el, dorind transformarea în ce vrea El, nu în ce doreşte el, evident că rezultatul nu e cel aşteptat!
  Am corectat afirmaţia cu Iov. Era despre Iacov, că doar despre el vorbeam. Sper că la Iacov nu e nevoie de exemple, că sunt o mulţime…
  Mulţumesc că, indirect, mi-ai atras atenţia asupra greşelii!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.