DA! De ce?


Trebuie să recunosc că sunt decizii în viaţă pe care le-am luat şi le iau mai greu. Nici nu sunt, de altfel, adeptul deciziilor „instant”. Ele trădează, în cel mai fericit caz, o anumită doză de subiectivism…

Trăim zile foarte tulburi în România. Bătălia se poartă în cel mai murdar mod de care este în stare lumea noastră politică. Dacă până acum regretam profund şansa monarhiei în România, de-acum îmi este cât se poate de limpede că atunci, în ’90, ne-am rata şansa la istorie.

În 29 va fi referendumul. Nu pot avea niciun fel de simpatii. Nici de-o parte, nici de alta. În schimb, antipatii totale! Şi o silă imensă…

Şi totuşi…

Încerc să fiu pragmatic. Să judec limpede. Chiar dacă pe unii îi voi dezamăgi. Spuneam cândva că noi suntem o turmă, nu… o oaie mare!

Este tot mai limpede că atât Băsescu, cât şi Ponta şi Antonescu trebuie să dispară de pe scena politică. Cu toată clica din jurul lor. Şi de-o parte, şi de alta. Cum? Să gândim puţin…

Dacă Băsescu rămâne încă doi ani la preşedinţie, este limpede că ceilalţi doi vor dispărea… Dar vor rămâne Băsescu şi clica lor de PDL-işti. De ce „clică”? Inutilă întrebare! Este suficient să ne uităm fiecare în preajma noastră pentru a vedea clientelismul PDL-ist! Iertaţi-mă, dar nu trebuie să ai „nas fin” să-i „miroşi”, căci… pute!

Dacă Băsescu este demis, avem alegeri în toamnă. Alegeri în care putem scăpa şi de „partea cealaltă”. Marea problemă este ce vom pune în loc? Dan Diaconescu? Bleah! MRU? Imposibil! E omul care nu poate sta decât în spatele cuiva! Neamţu? Dezamăgitor de slugă, cu toată pretinsa „nouă” democraţie! Eventual „nouă” cu valoare de pronume!

Şi-apoi, mai există un raţionament. Băsescu şi clica spun că se tem de fraudă. Să fim serioşi! Dacă le este atât de mare convingerea că sunt mulţi în ţara aceasta care sunt împotriva USL-ului, cât de mare cred că poate fi furtul? Milioane? Sau trăiesc cu impresia că „scorul” va fi strâns şi va fura USL-ul prin ambasada din Paris, unde toată lumea ştie că simple calcule matematice au demonstrat voturi „la secundă”, voturi care au înclinat balanţa peste noapte în 2009! Cum se va putea întoarce Băsescu la Cotroceni în condiţiile în care va avea foarte multe voturi împotriva sa? Cât de cinstit va fi să considere că TOŢI cei care nu se vor fi prezentat la vot o vor fi făcut-o ca o atitudine de boicot? Cine îii va da dreptul să asimileze absenteismul cu boicotarea? Mie mi-ar fi enorm de ruşine să mai fiu preşedinte al unei ţări în care vor fi fost prea puţine voturi pentru rămânerea mea la preşedinţie!

Ar fi foarte multe de spus… Cu toate că s-a spus incredibil de mult până acum!

Ce fac eu ca şi creştin în toată mizeria asta? Iacov spune că „da” al vostru să fie „da”, şi „nu” să fie „nu” ca să nu cădeţi sub judecată” Nu spune nimic despre boicotul pe care îl propune în mod de-a dreptul penibil Băsescu şi PDL-ul. Eu trebuie să fiu un om care nu fuge de responsabilitate! În pustiu mă duc eventual să postesc, nu ca să boicotez cetatea!

Sincer, preferam un preşedinte demis prin şmecherie, decât unul rămas prin şmecherie. Poate că pe primul l-aş fi regretat. Dar pe al doilea voi fi nevoit să îl accept sub tratamentul Emetiralului.

Aşa că eu nu pot să votez altfel decât „DA” la referendum. Fiindcă după acel „da” mai există variante. După „nu” există doar haos! Vă imaginaţi cum va arăta vânătoarea vinovaţilor de lèse-majesté după întoarcerea lui Băsescu la Cotroceni? Fiindcă asta înţeleg de fapt Băsescu şi acoliţii prin „lovitură de stat”.

Să nu uit să precizez un lucru… Am auzit acuzaţii aruncate între oameni, de genul: „tu te uiţi la Antena 3”, „ba, tu te uiţi numai la B1TV” etc. Eu m-am uita în toată această perioadă la toate sursele de informaţie. Interne şi externe. Căci un principiu valabil al democraţiei atât de clamată în aceste zile este şi „audiatur et altera pars”…

În concluzie… DA la referendum! În primul rând, „DA, merg să votez”. Ce anume votezi e decizia ta! A mea este DA!

UPDATE! Aflu, cu amuzament amar, că PDL spune că observatorii lor vor transmite din două în două ore situaţia participării la vot a cetăţenilor. Ce vrea să însemne aceasta? Ah, nu, nu e vorba despre corectitudinea desfăşurării votului! Eu cred că e vorba mai degrabă despre „o şmecherie”! Dacă se va decide la Curtea Constituţională că prelungirea intervalului de timp este constituţională (ceea ce e foarte plauzibil, având în vedere solicitarea atingerii cvorumului) şi aceşti observatori vor remarca faptul că participarea la vot indică prin exit-poll-uri înclinarea balanţei spre „DA”, mă tem că vom vedea indicaţii urgente „de la centru”: „mergeţi şi votaţi”! Ceva în acelaşi stil în care „s-au câştigat” alegerile peste noapte… la Paris! Curat murdar, vorba lui nenea Iancu!

UPDATE LA UPDATE! S-a schimbat… modificarea! Curtea a decis, cum era de prevăzut, ca „lăcrimaţia” PDL nu e întemeiată. Of! De-acum să vedeţi ce de sânge va curge pe B1TV, Antene, Realitatea, RomâniaTV… Ce să mai vorbim despre „plângerile de export”! PDL va plânge la doamna Merkel, Ponta a anunţat că va trimite scrisori lăcrămoase tuturor miniştrilor de externe din UE… jale de export, cum spuneam! Măcar exportăm şi noi altceva decât hoţi de buzunare şi prostituate…
În Arad s-au constituit două grupe de „albi” (ca-n războiul ăla ruso-rus!)
care colindă oraşul îndemnând la boicotarea votului. De la geamuri şi de pe margine unii îi huiduie… Să mai spună cineva că la noi nu e libertate şi democraţie!

Îngrozitori sunt „Caţavencii” ăştia, dom’le! Nişte comunişti şi ei care se leagă de comuniştii care vor să-i împiedice pe… comunişti să acapareze puterea!
(sursa „Catavencii”)

Voi mai înţelegeţi ceva? Dar din faptul că preşedintele suspendat îndeamnă la boicot, dar anunţă că el merge să voteze? Cetăţeanul simplu ce înţelege? Să meargă la vot sau nu? Că asta suna mai degrabă ca un fel de „NU TE DU-TE„! 😀

Reclame

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Galerie | Acest articol a fost publicat în Mioritice, Pe gânduri, Politichie, Uncategorized, Ştiri. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

53 de răspunsuri la DA! De ce?

 1. L.I. zice:

  si eu tot DA voi vota. si toti ai mei. 😀

 2. emanuel zice:

  DA, voi vota pentru demitere deoarece din 90 incoace pe oriunde a fost acest basescu in politica a facut numai si numai scandal si circ. daca usl face circ e pentru ca a cazut in capcana circarului basescu, mai bine zis, politica ultimilor ani e plina de circ si la noi nu se mai face politica, se face doar circ. in ultimii ani am constatat o evidenta cadere basesciana a romaniei. cadere in mizeria declansata de un lup moralist.

 3. Pingback: Mireasa-Oaie sau Mireasa-Turmă « #2

 4. Strong Independent Woman zice:

  Reblogged this on #2.

 5. carmen blaj zice:

  Cata naivitate, Marinel! Lasand la o parte politica, atunci cand un om e „doborat” fortat de niste personaje lamentabile (antonescu, ponta, voiculescu & comp), tu ca om ce faci? Il „ajuti” sa pice sau ii intinzi mana, fara sa-i judeci greselile. Pilda samariteanului o cunosc multi…cine o pune in practica dintre cei cunoscatori?
  Nu vreau sa-ti schimb opiniile! As vrea sa nu te lasi influentat de nimeni, nici de starea momentului dat si sa discerni cu mare grija!

   • marinelblaj zice:

    De ce râzi, Camix? Ce-i de râs? 😉

   • Camix zice:

    treaba cu omul doborât, samariteanul, sfântul.. 🙂 Nu știu cum se pot hiperboliza proporțiile atât de ușor, dar se pot. Mai ales în vremurile astea tulburi. E drept, sunt tulburi. Abia aștept să se termine!

   • marinelblaj zice:

    Ei, hai că nu e chiar aşa de exagerat pe lângă ce am auzit în toate aceste zile! 😀 Mie mi-a adus aminte ce îmi povestea un prieten că a văzut pe litoral. Un afiş pe care scria, referindu-se la „celebrele” statuete reprezentându-l pe Ovidiu: „AVEM OVIZI MICI”. Şi mă gândeam că poate vor apărea şi Băseşti mici, Ponţi şi Antoneşti mici, cam aşa cum sunt ei în aceste zile! 😀

  • marinelblaj zice:

   Carmen dragă, în primul rând bun venit în „Cetatea de piatră”! Dacă citeai mai atentă ai fi văzut că nu sunt de partea unuia sau altuia. Tu ştii foarte bine că sunt monarhist încă din 90! 😀 Asta nu-ţi spune nimic: „atât Băsescu, cât şi Ponta şi Antonescu trebuie să dispară de pe scena politică”? Sau „Dacă Băsescu este demis, avem alegeri în toamnă. Alegeri în care putem scăpa şi de „partea cealaltă”. Eu încerc să fiu pragmatic, nu sentimental. Iar treaba cu „bunul samaritean” nu cred că se aplică la cel căzut de pe piedestal 😉 Mai mult, ştii foarte bine că nu pot fi suspectat că l-aş aprecia pe Năstase, zis „Bombonel” 😀 La el a aplicat cineva principiul bunului samaritean, dacă este să vorbim în termenii lui? Şi-apoi, ce aşa mare „cădere” i se întâmplă lui Băsescu? Iaca, se duce şi el la meseria lui! Şi-aşa spunea că îi e dor! Iar Antonescu se va duce profesor la Tulcea dacă îl angajează cineva, Ponta la vreun barou, că „doctoratul” nu-i mai foloseşte. Singura deosebire e că unul pleacă acum, ceilalţi două-trei luni mai târziu! Asta dacă, vorba ta, vom discerne cu grijă! 😉

 6. Pingback: Sfârşit de campanie | tudorvisanmiu

 7. costica h. zice:

  am ajuns aici de la Vindecatorul,
  incerc s a spun doar atat; politica si cugetul curat nu vor sta impreuna nicodata.
  Iliescu Ion spunea odata intr-un interviu ca si in politica este necesar un minim de moralitate,
  nu pot sa comentez mai departe.
  am eu si asa destule pacate de care mie rusine.

  • marinelblaj zice:

   Bun venit în „Cetatea de piatră”, Costică! Iliescu putea să spună multe… până la urmă faptele ne caracterizează, nu teoriile. În politica noastră românească a dispărut chiar şi noţiunea de moralitate, aşa că până şi „minim” e foarte departe de „zero”!
   Dacă afirmaţia ta, cum că politica şi cugetul curat nu vor sta împreună se referă la a fi implicat activ în politică, atunci ai perfectă dreptate, fiindcă nu se poate face politică fără să-ţi pătezi cugetul. Dacă însă se referă la a evalua politicul, atunci cred că ar trebui să nu uităm că pentru o evaluare corectă îţi trebuie tocmai un cuget curat. Asta neînsemnând că evaluarea va fi obligatoriu corectă, ci doar că va fi una onestă!

 8. costica h. zice:

  agreez fratzia ta!

 9. elisa zice:

  Cum stam cu Romani 13 -1,2 ?
  nu meritam nimic bun, suntem mult prea Nepocaiti, noi,
  despre noi pocaitii vorbesc;
  uitati-va cumarata bisericile noastre, si apoi TARA!!!
  iar daca vom vota din nou gasca lui Voiculescu,
  pe Iliescu, CIUMA ROSIE
  Fiecare sa faca cum crede.
  Ma las in grija lui Dumnezeu.
  Referendumul de data asta e pt DEMOCRATIE, nu pt un om.

  • gh80iulian zice:

   draga elisa,as vrea sa va rog mult ceva,sperind ca nu veti interpreta sau intelege gresit:ati putea sa-mi dati o definitie a democratiei,da asa una personala,ce intelegeti dvs prin democratie nu un „copy §paste”de pe dex online?(va multumescx anticipat.

  • marinelblaj zice:

   Îmi pare rău, sora Elisa, votul acesta nu este pentru DEMOCRAŢIE, fiindcă nici o parte, nici cealaltă nu ştiu ce e aceea democraţie! Votul acesta este începutul curăţeniei generale în politica românească! Azi, prima etapă, la toamnă etapa a doua!

 10. elisa zice:

  erata Ciuma Rosie……………lipsesc punctele. 🙂

 11. costica h. zice:

  Am revenit sa vad cine a mai scris si mai ales ce anume?
  Vreau sa scriu aci ceea ce am demult in minte; poporul roman se deosebeste, cred de multe alte popoare.
  Dar o treaba ne face cred campioni; a ne huli conducatorii; oricine este conducator trebuie batjocorit, injurat, dispretuit si nici decum respectat.
  Venind la oala noastra; pocaitii credinciosi; Oare treaba pocaitilor este sa vorbeasca mereu despre cine sa fie demis si cine sa fie adus acolo?
  Nu-i oare treaba Domnului? Noi nu suntem prigoniti, si daca am fi, tot nu suntem ca primii crestini.
  Nu-i treaba noastra sa facem acest lucru ca Duhul Sfant spune in Biblie ca sa fim supusi celor inaltati in dregatorii, mai ales ca avem libertatea sa vestim Evanghelia.
  Am lepadat respectul pentru autoritatea pusa de Dumnezeu, deci ne razvratim impotriva Lui!
  Eu gandesc mai simplu…
  Sanatate!

  • marinelblaj zice:

   Costică, şi creştinul, ca orice alt cetăţean, are dreptul şi obligaţia de a alege. Între altele şi conducătorii. Pentru a alege trebuie să faci o evaluare. Fără de care nu se cheamă că ai făcut alegerea. Evaluarea în sine presupune o opinie, iar opinia o atitudine. Sunt lucruri strâns legate unele de altele în ceea ce se cheamă procesul democratic de participare la viaţa cetăţii. Supunerea se întâmplă atunci când alegerea este făcută şi consecinţele tuturor alegerilor noastre s-au concretizat în accederea în funcţii a celor aleşi. Ai cumva impresia că nu a existat şi nu va exista supunere faţă de aceste autorităţi odată ce ele vor fi fost instalate în funcţii?
   Şi mai există un aspect: nu întotdeauna autoritatea este PUSĂ de Dumnezeu. În foarte multe situaţii ea este ÎNGĂDUITĂ (vezi primul model al alegerii primului împărat al lui Israel, în pofida avertismentelor lui Dumnezeu!), ca rezultat al neascultării, al lipsei de credinţă, a păcatului unui popor!
   Să nu te superi pe mine, una e să gândim simplu, alta e să gândim simplist! Eu, de exemplu, mă rog pentru pocăinţă. A mea, a conducătorilor pe care, aşa cum se comportă, nu pot să-i admir, dar trebuie să-i accept şi a poporului care a ajuns să-şi aleagă asemenea conducători!

 12. costica h. zice:

  Hai sa vorbim; ca asa mai descoperim lucruri;
  Primul imparat al lui Israel; Saul.
  Oare nu a fost trimes Samuel sa-l unga? ce spunea David al doilea uns, despre Saul?
  Cati ani l-a respectat? si mie i-mi vine greu tiparul acesta, dar este acolo si nu eu l-am pus; este pus de sus.
  Stiu ca nu putem sa gandim la fel dar noi nu ne uitam la lucruri pe care le-am facut noi ci ele au fost facute se Sus.

 13. emanuel zice:

  1. sa fim bine intelesi, nu cred ca istoria poporului evreu si a conducatorilor lui poate constitui un reper pentru noi dintr-un singur motiv: e o istorie mult prea evreiasca, iar noi nu suntem evrei. cel mult in istoria lor putem cauta puncte comune de intelegere ale unor apecte sociale, istorice, dar fara a face din ele un reper cu caracter de prioritate. fiecare popor si istoria lui sunt absolut unice.
  eu cred ca pentru a ne intelege istoria noastra trebuie sa cautam in trecutul nostru, nu in trecutul unui altui popor. putina cultura istorica si antropologica va lamuri aspectele astea.
  2. in al doilea rind cind in Noul Testament se vorbeste despre supunere in fata autoritatii statale, a conducatorului ales in mod democratic prin vot nu vorbeste despre o supunere oarba sau tampa sau credula. eu cred ca vorbeste despre o supunere responsabila. ceea ce schimba mult perspectiva. cind alegi prin votul tau motivatiile se bazeaza pe ceva. iar respectul care survine in urma alegerilor iarasi se bazeaza pe ceva mai mult decit faptul ca este ingaduit de Domnul.
  eu cred ca Domnul nu ne-a mantuit pentru a semana cu o turma de vite fara personalitate ci mai degraba cu niste oameni rascumparati care isi responsabilizeaza actiunile si ale caror motivatii au ceva mai mult decit are lumea obisnuita.
  3. lucrurile mai ales in aceasta epoca postmoderna nu sunt niciodata simple si niciodate simpliste astfel incit dezinformarea sau lipsa de informare coroborata cu o naivitate innascuta si uneori si ipocrit educata a pocaitului duce la rezultate dezastruoase. repet Basescu nu a fost ales de Dumnezeu si nici ultimii 20 de ani de post comunism nu sunt ani alesi de Dumnezeu, sunt ingaduiti de Cel de Sus din cauza naivitatii noastre needucate si dezinformate!!!
  4. apostolul Pavel mi se pare cel mai inteligent crestin pe care l-am cunoscut: a avut educatie teologica serioasa, educatie civica ( a fost cetatean roman si a cunoscut foarte bine legile romane), a avut educatie filosofica (a fost capabil sa sustina un discurs filosofic pertinent in fata unui auditoriu grec foarte educat, dand dovada de cunoasterea temeinica a filosofiei grecesti), a avut educatie politica (a stiut sa discute de la egal la egal si uneori superior cu demnitari ai imperiului roman). apostolul Pavel mi se pare un model responsabil de urmat in ziua de azi.

 14. costica h. zice:

  draga Emanuel;
  si mie i-mi place nespus de mult de ap.Pavel; citeste te rog si textele scrise de el legat de aceste lucruri, mai putin conteaza ce cred eu, dar ce spune Scriptura este fara replica adevarat si ramane asa.
  Fapte; 17; 26 si apoi mergi la Romani 13;1
  si sa ne mai gandim, bine? ok Sanatate!

  • gh80iulian zice:

   ooooooof!
   fratilor!!!!
   icetati sa mai „ginditi „cu ideile altora.cem-a deranjat cel mai mult la crestinism, pe cind eram ateu,era faptul ca e o asa unealta perfecta de control,manipulare si exploatare;apoi am inteles(slava Domnului)ca nu e as,doar ca multi il explica si-l inteleg asa. nicaieri in biblie versetele legate de supunere si respectul datorat autoritatii si autoritatilor,nu au fost rostite in vremuri si sisteme egale cu ale noastre.imperiul roman era o dictatura,chiar daca in frunte eraun imperator,un dictator,sau senatul-imperiul insusi era autoritatea ingaduita de Dumnezeu pt. acele timpuri.dar ,azi in Romania ,in sistemul actual lucrurile stau nitel altfel(din pacate doar in teorie.consultati putin constitutia si veti descoperi ca SUVERANUL este poporul(ma rog, din nefericire asta e doar teorie)-asta e autoritatea suprema instituita azi de DOMNUL(de aia a permis EL ca istori sa evolueze in asa fel).poporul si deci fiecare cetatean in parte e suveran.asta presupune drepturi ,dar si obligatii colosale.aici intervine statul,care nu e o gasca,sau un om,fie el si de „statura impunatoare”a domnului(sa-i zicem asa) Base.statul e o suma de legi si institutii,e in fapt o forma de organizare,in cadrul caruia fiecare renunta la niste drepturi,si isi delega unor reprezentanti,cea mai mare parte a obligatiilor,crezind ca asa ne va fi tuturor mai bine-impreuna(cit e de adevarat sau de fals asta,e o alta
   discutie).deci eu ,in calitate de cetatean,sunt suveranul,doar ca imi deleg asta statului,si in consecinta unor reprezentanti aesi,necesari bunei functionari a statului.alesul este deci un angajat,in termenii biblici la care se facea referire, alesul reprezinta
   guvenatorul,poporul reprezinta suveranul ingaduit de Dumnezeu;alesul reprezinta guvernatorul numit de suveran sa guverneze cu autoritatea pe care acesta(adica noi) i-am delegato.acum logic daca guvernatorul face toate blestematiile imaginabile in numele poporului suveran,ce ziceti cine poarta raspunderea?nu-I mai atribuiti Domnului refuzul nostru de a ne folosi creierul,si de a profita cum trebuie de un sistem,unic in istorie,care ar fi trebuit sa conduca la altceva…

   • gh80iulian zice:


    acum,dupa citiva ani(intre timp m-am convertit),…”ai nostrii” suna mult mai trist

   • L.I. zice:

    eu de cand am citit ca asta si-o batut concubina de-o lasat-o intr-o balta de sange, nu mai pot sa-l ascult. anume pe anamaria care acum cativa ani buni a castigat trofeul mamaia. il mai arata o vreme pe la tv facand pe moralistul cu ceva campanie a lui, parca.

   • gh80iulian zice:

    pai da,e trist,da totusi eu nu am postat o predica despre viata de familie-nu vb. despre un crestin convertit(inca).versurile piesei nu-si pierd valabilitatea.(si creanga-sa dau doar un exemplu-isi „mai educa”tiitoarele-in consecinta,nu le mai citim copiilor „amintiri din copilarie”?
    p.s. :campania era despre drepturile de autor ale artistilor,pe care le papau,in parte niste servicii secrete,in timp ce artistii batrini mureau uitati in mizerie.cred ca lupta s-a stins ca se cam batea de unu’ singur.

   • L.I. zice:

    una e sa educi si alta sa znopesti pe cineva in bataie. e o diferenta mare.

   • L.I. zice:

    s-a gasit cine sa lupte pt drepturile de autor, tanam el care trebuia sa fie dupa gratii pt ce-o facut. da, despre asa ceva era campania. si mama ce tare-n clanta era el, si sfatos.

   • gh80iulian zice:

    totusi discutam un alt subiect aici,nu?avea dreptate sotia mea:”pai ce pui comentarii asa lungi, crezi ca le citeste cineva?” 🙂

   • L.I. zice:

    in fine. sa revenim la subiect. oare care va fi decizia ccr? ne scapa sau nu se base? asta-i mai rau ca raia.

 15. adrian zice:

  Marinel, imi place curajul si modul echilibrat in care iti expui parerile (degajat, fara umori si complexe). Am de invatat de la tine la acest capitol. De obicei curajul si dreapta socotinta se cam exclud reciproc.Nu e cazul tau. Se pare ca ai anticipat multe din discutiile post-referendum. E de apreciat ca un om ca tine, care a indurat multe pe vremea comunistilor, nu s-a lasat pacalit de un fals anti-comunist.

  • marinelblaj zice:

   Adrian, să nu crezi că îmi e uşor să rămân cât pot de neimplicat… umoral! Uneori chiar doare! Fizic!
   Dacă ai ştii cât am eu de învăţat de la alţii! 😀

 16. Marinel, acum am vazut aceasta pozitie a ta de la referendum. Te rog frumos poate ca tu ai informatii la care eu nu am acces. Poti sa mi le dai si mie? Uite eu in campania aceasta am vazut un singur om impotriva tuturor. Cred sincer ca Basescu a fost o victima. Ajuta-ma sa inteleg. Daca ai un fix te sun. Daca nu ai adresa mea de mail. Poate este mai putin nociv asa. Merci,

  • marinelblaj zice:

   Virgil, informaţiile pe care le am sunt disponibile tuturor. Dar nu informaţia e problema românilor, ci ce anume face fiecare cu ea! Poziţia partinică e cel mai mare inamic. Istoria „democraţiei” post-decembriste demonstrează oricărui observator imparţial că partidele şi personajele perindate pe la putere au avut două obiective principale: primul, acapararea materială (dovadă „baronii” şi miliardarii pe care i-a produs fiecare partid, fără excepţie) şi al doilea „vopsirea gardului” dinspre partea CE, astfel încât imaginea exterioară „să dea cât mai bine”. Dacă ai citit postarea „Cum se nasc miturile” ai observat că nimeni nu-şi poate asuma de unul singur vreo reuşită, toate, bune sau rele, fiind pasate de la o guvernare la alta (de unde şi moda asta cu „moştenirea trecutului”). A spune că în campania asta a fost Băsescu singur împotriva tuturor mi se pare cel puţin o naivitate (cum îţi explici înverşunarea cu care uslaşii i-au tăiat serviciile telefonice speciale, campania informativă furibundă a lui Preda, Macovei etc la UE etc?). A-l compătimi pe cel ce şi-a permis atâtea derapaje de la prestigiul necesar preşedinţiei unei ţări doar de dragul unei popularităţi şi al unui populism jenant este, iarăşi, nepotrivit.
   Uite, în opinia mea, Constantinescu a fost cel mai decent dintre preşedinţi şi tocmai decenţa l-a costat. Băsescu a fost cel mai popular (hă,hă,hă, trasul de şireturi cu Becali şamd) şi îl costă şi pe el. Mă întreb, ce fel de conducător ar vrea românii?
   Acum vei înţelege, poate, de ce orientarea mea este categoric una monarhistă!
   Dar, crede-mă, eu unul m-am săturat de aceste „discuţii paralele”. Prea multă pasiune, prea puţină raţiune… Dacă eu încerc să te conving pe tine de tarele lui Băsescu, tu tragi concluzia că nu-l suport şi mai mult, că-i iubesc (bleah!) pe Pontanescu!
   Cum nu pot să port discuţii echilibrate, prefer să nu dialoghez, ci doar să-mi enunţ opiniile. Dacă vrei să avem discuţii private pe alte subiecte, cu tot dragul, dar atâta vreme cât pe subiecte politice nu e dispus nimeni să mişte un milimetru din convingerile pe care deja le are…

  • emanuel zice:

   nu exista o victima in persoana lupului moralist basescu. doar naivitatea si necunoasterea ne poate da genul asta de compasiune. basescu nu e o victima e un circar care din 2009 incoace a facut numai circ, iar dupa atita furat sincer merita sa i se plateasca cu aceeasi moneda cu care si el la rindu-i a platit. zilele astea am apucat sa vad un fel de „justitie naturala” presarata cu circ, din pacate noi oamenii obisnuiti suferim din cauza lupului moralist care strigind lovitura de stat a dus la cresterea euro in raport cu leul, a fugarit investitorii si doi, a dus la „rafuieli politice” cu cuplul usl. prea multa patima in circul asta. si prea putin ratiune. altfel am vedea ca victimile suntem noi.

   • marinelblaj zice:

    Corectă observaţia privind „victimele suntem noi”!. Şi, la fel „prea multă patimă şi prea puţină raţiune”. Dar, se pare că sunt prea puţine şanse să fie altfel în viitorul apropiat! 😦

   • L.I. zice:

    catelul lui de serviciu al lui base, blaga, zice ca e partea a doua a loviturii de stat… nu circ. : ))

 17. Faza cu sts-ul este o intoxicare ordinara. Am vazut in direct „conferinta de presa” a presedintelui interimar. Un a mic de la a3 intreaba ce parere are presedintele despre instalarea unei linii telefonice la sediul de campanie a lui TB. Crin, se face ca nu aude si il roaga sa mai repete data intrebarea, pe un tonul, „zii sa perceapa tontii”.. De la aceasta conferina de presa s-a facut o alta conferina de presa tot pe acest subiect. In momentul in care au luat tot ce se putea lua: Guvernul, Avocatul Poporului , Presedintele Senatului , Presedentia Camerei Deputatilor, la servicii sunt oamenii lor, TVR -ul , de acum ICR,- Autoritatea Electorala Permanenta , Presedentia. Acum, trebuia sa se lanseze ideea ca TB are totusi un serviciu secret care ii permite o influenta malefica in stat. Clar ca de aici au urmat sute si mii de insinuari. Oare chiar asa de putin rational ii sa nu vezi ca omul este legat de maini si de picioar? Dar, ma rog, fiecare crede ce vrea. Insa, in 2007 nimeni nu a facut caz din faptul ca aceasta linie a ramas lui TB in timpul suspendarii. Si pana la urma care este faza cu aceasta linie? Poate sa imi spuna cineva ?Trebuia ingrosata gluma si aratat cu degetul in TB ca sa arate cat de bine infipt este acesta in situatie.

  Acum prin tergiversari se continua campania „bunului plac”.
  Nu conteaza ca economia se duce de rapa. Sigur se va spune ca tot TB este de vina. Este rational nu-i asa??

  Legat de Constantinescu, eu nu ma las convins. Am fost prostit si eu multa vreme ca a fost cel mai bun presedinte. Intre timp m-am luminat. Am citit nu de mult o relatare a lui Plesu despre lipsa de coloana vertebrala a acestuia. intr-un fel se arata fata cu americanii si in alt fel atunci cand a fost contactat de ministrul de externe rus de atunci. Mai mult, cine isi inchipuia ca acesta si cu amicii lui va aparea peste ani la a3 alaturi de Iliescu sa apere ptr a apara aceeasi cauza?? Va si amar!

  Nu cred ca TB este un inger, dar n-l pot compara cu acestia. Acum, este o razbunare totala pe spatele romanilor. Totul se face pe acest val de ura creat in studiourile A3.
  Acest haos prin care s-a umblat la atributiile CCR, s-au dat jos presedintii celor doua camere, a fost schimbat av poporului, au eliminat reprezentantii pdl din tvr, au fraudat alegerile(vezi locuri unde participarea a fost si de 180 la suta in localitati in care nu exista nici un ob turistic). Nu mai vorbesc despre acei parlamentari dubiosi care au fost primiti imediat in alianta usl, ptr legimitatea carora usl a facut greva de cateva luni. Toate acestea creaza un precedent deosebit de periculos. Daca vrei aici sta „esenta raului” dupa cum zicea si Tapalaga. Aceste rau a deschis posibilitatea unuia si mai grav. Cum itit explici reactia UE, a SUA si a unor reviste importante din Europa si SUA. Sa nu imi spui ca ei nu cunosc situatia!

  Si inchei. Daca vrei, Antonescu de cand este interimar a iconstitutia mai mult decat TB in cativa ani. Asa a inaugurat el aceasta functie.

  Intreb: a meritat legitimarea actiunii acestor oameni?

  • marinelblaj zice:

   Virgil, ţi-am vizitat pagina de Facebook. Îmi este cât se poate de limpede acum că nu am nicio şansă să te determin să renunţi la atitudinea partinică. Nu mă deranjează, o respect, aşa cum te respect şi pe tine, dar asta nu înseamnă că trebuie şi pot să îmi şi însuşesc punctul tău de vedere. Am spus-o sub diverse forme şi o repet: în tot acest scandal ce devine din ce în ce mai penibil nu există o singură parte vinovată şi acesta este motivul pentru care tot insist pe ideea asanării politice. Există în demonstraţia ta o mare doză de naivitate pe care o pun eventual pe seama neconectării tale suficient de mult la informaţie. Această naivitate se referă la ideea că Băsescu nu mai are influenţe. Să fim serioşi. În afară de preşedinţii camerelor (a căror influenţă se rezumă la parlament, oricât am crede noi altfel), de avocatul poporului (a cărui influenţă se rezumă la dreptul de a sesiza CCR sau guvernul şi parlamentul cu privire la alte încălcări ale legii), TVR care poate influenţa opinia publică, ICR-ul care are limitări la cultură şi Preşedinţia, care, fiind interimară, are limitări, toate celelalte instituţii care contează (SIE, SRI, INS, DNA, DIICOT, BNR, Procurorul general şi multe altele) au rămas împânzite cu oamenii pe care PDL-ul şi Băsescu i-au pus acolo în timpul guvernării lor. Observi cât de „mică” e influenţa pe care o poate exercita acest „Don Quijote” al democraţiei româneşti? Tocmai din cauza acestei „mici” influenţe se bâlbâie atât de penibil… penibilii USL-ului. Asistăm de fapt la o mizerie tipic românească în care niciuna dintre părţi nu poate reclama măcar un centimetru curat de conştiinţă!
   Legat de Constantinescu. NU am susţinut că a fost cel mai bun preşedinte. Am spus că a fost cel mai decent. E o mică-mare diferenţă, nu?
   Oricum, mai avem puţin pentru a-l auzi pe Băsescu acuzând şi CCR de lovitură de stat!
   Şi eu am fost şocat să-l văd pe Băsescu coborându-se la nivelul lui DD la OTV, aşa cum ai fost tu şocat să-l vezi pe Constantinescu… Chiar că vai şi-amar!
   Cât îi priveşte pe pe parlamentarii dubioşi care au trecut de la pdl la usl, ai perfectă dreptate, dar mă întreb dacă atunci când votau într-o veselie legile şi sutele de ordonanţe ale lui Boc nu erau dubioşi? Ei, ei…
   Iar despre reacţiile externe… hm… mi-am pierdut de mult încrederea în obiectivitatea lor (vezi atitudinea faţă de puncte mult mai fierbinţi de pe planetă, gen Irak, Afganistan, Iugoslavia etc). Ole înţeleg atitudinea, deşi există şi între ei divergenţe de opinie (dar, evident, usl-ul a cumpărat unele atitudini…).
   La întrebarea din finalul comentariului tău, răspunsul meu este, evident, NU! Dar, aşa cum am mai spus, dacă prin asta se va ajunge la curăţarea scenei politice româneşti de toate mizeriile acestea politice (Ponta, Antonescu, Voiculescu, Băsescu, Blaga, Udrea, Videanu – Doamne, ce listă lungă!), e de preferat să plătim preţul acesta! Mă tem însă că totul se va sfârşi, ca de obicei cu un „pupat piaţa independenţei” sau vreo scenetă lacrimogenă de genul celei cu Stolojan bolnav pe moarte!
   O ţară tristă România noastră!

 18. Marinel, sunt de acord cu tine insa, vazand de ce sunt astia in stare, mi-a mai ramas o bruma de speranta ca TB ar putea sa ii opreasca. Mi se pare deosebit de periculoasa ofensiva uselista. Astia nu au scrupule. Cel putin pdl a respectat niste limite. In acest sens nu i-am auzit vreoata sa atace atat de brutal CCR. Cand imi aduc aminte de intelegerea pe care au semnat-o cu acel domn Dogaru, ma revolt si mai mult. Nu te-am intrebat intamplator ce informatii ai. Am aratat prin aceasta ca as fi dispus sa renunt la convingerile mele, daca informatiile tale ar fi atat de tari. Reactia mea de pe facebook si in alte locuri se datoreaza acestui abuz uselist. In rest am si eu retinerile mele. Nu cred ca usl poate curati in acest moment fata politicului, asa cum ne dorim cu toti de altfel. In schimb cred in initiativa MRU mai mult decat in ceea ce pot face acesti „borfasi”.

  • marinelblaj zice:

   Sunt de acord cu tine că ofensiva usl este periculoasă, dar lasă-mă să-ţi spun că în nici un caz nu Băsescu este cel care îi poate opri. El îi provoacă mai degrabă la tot mai multe prostii. Pe de altă parte, cred că mişcarea care i-ar surprinde pe Pontantonescu ar fi demisia lui Băsescu. Ar cam fi un offside total în care s-ar trezi cei doi, faţă în faţă cu situaţia reală „din teren” şi căreia nu i-ar face faţă (economia, căderea leului etc). Dar Băsescu e marinar, căpitan, confundă ţara cu o navă şi se crede într-o luptă cu piraţii, deci nu va face decât să lupte, să lupte, să lupte. Da, pdl a fost mai „pe fază”. A respectat nişte limite, cum ar fi aceea de a nu face lucruri… prea la vedere! În rest… aceeaşi Mărie cu altă pălărie! De aceea compătimeam ţara asta!
   Nu este vorba despre ce informaţii „secrete” deţin eu, ci despre felul în care coroborez informaţiile! Eu mai spuneam în alte ocazii că nu îmi iau informaţiile dintr-o singură sursă, cum sunt unii intoxicaţi pe linia a3 sau alţii pe b1. Eu îmi culeg informaţiile din toate sursele posibile, interne şi externe, n-am uitat fapte reale din trecut (vezi sceneta penibilă a lui Băsescu când Stolojan „trăgea să moară” sau urâciunile lui Iliescu, ca să pomenesc doar două din istoria extrem de bogată a penibilului românesc!). Nu mă las târât de nervi, umori şi sentimentalisme.
   Şi nu era vorba ca usl să facă ordine şi curăţenie! Nici vorbă! Eu repet la nesfârşit că mi-aş dori curăţenia în singurele două etape posibile: etapa 1 – out Băsescu, etapa 2 – out Pontantonescu (ăştia doi se vor scoate singuri, oricum!). Problema mare e ce va veni în loc, fiindcă alternativele gen Neamţu, MRU sau DD nu pot concura decât la capitolul oportunism (ca să ma limitez doar la asta!)
   Dar pentru asta e nevoie de români care să judece cu capul, nu cu stomacul sau cu corazonul!

   • gh80iulian zice:

    apropo de surse… astept ziua in care vor aparea si in romania,mici televiziuni pe net,surse cu adevarat alternative si independente

   • marinelblaj zice:

    Şi eu, Iulian! Dar, cât de independente vor fi oare într-o Românie în care toţi depindem… 😉

 19. Pingback: Răspunsu-i vânare de vânt… | cetatea de piatră

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s