Despre criză şi crize


„Nu te teme, căci Eu sunt cu tine; nu te uita cu îngrijorare, căci Eu sunt Dumnezeul tău; Eu te întăresc, tot Eu îţi vin în ajutor. Eu te sprijin cu dreapta Mea biruitoare” (Isaia 41:10) 

Există tot felul de crize. Uneori aparent, diferă între ele. Cum să pui o criză de ficat alături de o criză politică? Sau criza morală alături de criza financiară? Ori criza de inimă alături de criza din biserici? Nu-i aşa?
Sau…e?
Doamne fereşte! O criză de ficat e… o criză de ficat, nu? Ea poate avea drept cauză o indigestie alimentară. Cealaltă, un alt fel de… indigestie… Dar, cine-şi mai bate gândul cu detalii de acest gen.
Ceea ce ar trebui să ne frământe e faptul că lumea e bântuită de sumedenie de crize!
Dintre toate, cea mai dureroasă este însă criza… în sine. Care a pătruns şi în bisericile noastre, prea afectate de ceea ce se întâmplă afară ca să mai priceapă că înăuntru se petrece ceva mult mai important.
Sunt prea ironic? Nu mă doare criza? Evident că da!
Dar, dincolo de durerea în faţa acestor crize de tot felul, căci acestea mă dor mult mai puţin, mă doare ce se întâmplă cu oamenii afectaţi.
Altfel spus, nu criza ar trebui să ne preocupe în primul rând, ci… crizaţii!
Mai ales că şi aceştia sunt de mai multe feluri!

Bine că Dumnezeu nu e la fel!

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Acest articol a fost publicat în Biserica, Disperări, Pe gânduri, Sare... amară, Trecător prin lume, Zâmbet sau rictus?. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

21 de răspunsuri la Despre criză şi crize

 1. L.I. zice:

  sau bine ca tu nu esti ca ei.

  `mneata! 😉

 2. marinelblaj zice:

  Bună dimineaţa,L.I.! Aş vrea să te întreb ceva şi să te rog să-mi răspunzi cât poţi tu de sincer (mă voi abţine să fiu ironic):
  Îţi face plăcere să mă ironizezi, fără a lua în seamă esenţa a ceea ce scriu, ori de câte ori ţi se iveşte ocazia?
  Te întreb din câteva motive:
  – acesta este un blog personal, în care postez CE vreau, CÂND vreau şi CUM vreau. Conştient că pentru toate voi da socoteală. Nu ţie, însă!
  – blogosfera e mare. Nimeni nu e obligat să aibă crize de… ficat citind aici!
  – nu mă deranjează ironia. Mă deranjează când ea ajunge să ţină loc şi de… aerobicul de dimineaţa!
  – plăcerile fiecăruia sunt de respectat. Cum e, de exemplu, mai noua permanentă ironie a ta. Dar… atenţie! Există şi reciprocitate! Aş prefera… să nu…
  În rest… fii binecuvântată!

 3. L.I. zice:

  te rog sa ma ierti.

 4. marinelblaj zice:

  Nu e cazul, L.I.! N-am fost supărat (de altfel, eu mă supăr foarte, foarte greu! De obicei… mă necăjesc!). Dacă aş fi fost supărat nu ţi-aş fi urat binecuvântare! Niciodată nu o fac de formă! Dar, dacă vrei tu să fii liniştită, consideră că eşti iertată! 😀

 5. marinelblaj zice:

  Ah, şi ar mai fi ceva. Ceva ce te-ar putea scuti în viitor de înţelegeri greşite. Chiar dacă scriu despre subiecte care vizează „relele” din viaţa noastră, niciodată nu o fac fără să mă consider şi eu, mai mult sau mai puţin, după caz, inclus! Dar am oroare de fariseismul lui „cel dintâi sunt eu” pe care îl aud tot mai des şi îl văd transpus în practica vieţii zilnice de tot mai puţini!

  • Camix zice:

   Da, dar stai așa, că – după cum glumea un blogăr drag – e vorba de cel dintâi, nu de cel mai mare. 🙂

   • marinelblaj zice:

    That was a good one, Camix! Sunt… UNELE capitole la care nu ne prea place să fim ŞI „cei mai mari”… 😀 „Cei dintâi” e mai… interpretabil! 😉

   • gh.iulian(l'exateo) zice:

    …in orasul asta … de GOGOMANI;intre care IEU sunt cel dintai!…intre fruntasii urbei… 🙂
    (citat din memorie)

   • marinelblaj zice:

    În ce oraş spui că locuieşti, Iulian? 😀 Eu, în Arad! 😀

   • gh.iulian(l'exateo) zice:

    momentan in orasul lui alessandro rossi,unde ma simt oarecum acasa.in rest m-am simtit intotdeauna botosanean-acolo am copilarit si studiat(sa zic asa),desi sunt nascut (si trait primul an)in suceava(care ma „lasa rece”).pt. viitor mi-as dori foarte mult sa devin”cel dintai”intre fruntasii din micul satuc botosanean in care speram sa ne aciuam candva.

   • marinelblaj zice:

    M-ai lăsat „în ceaţă”, Iulian! Cunosc vreo 3 Alessandro Rossi (regizorul, politicianul, muzicianul). În fine, presupun că o fi Roma, ţinând cont de cei trei! 😀
    On the other hand, vorba ucraineanului Voltaire ;), iubesc partea aceea a României. ” ani trăiţi la Câmpulung Moldovenesc m-au convins! 😉

   • gh.iulian(l'exateo) zice:

    nu stiu daca ati gasit iesirea din ceata :);e drept ca rossi la care ma refeream eu a fost si senator(printre altele si nu in primul rand),dar orasul lui(chiar la propriu)e un orasel din vicenza-veneto:schio;motivelept. care l-am pomenit in acest contest:
    -e un personaj fascinant,nu doar pt. mine(am onoarea sa locuiesc in cartierul omonim ,construit de el)
    -e un exemplu fantastic de cel dintai(si chiar cel mai mare) dintre fruntasii urbei
    -e un model pt. rezolvarea „crizei”(sa-i zicem economico-financiare)actuale

   • marinelblaj zice:

    Acum m-am lămurit! Când mă gândesc că acum doi ani am fost cu soţia, fiica mea şi ginerele la Lago di Garda, mai precis la Desenzano! Ne puteam întâlni acolo, nu doar aici pe blog! 😀

   • gh.iulian(l'exateo) zice:

    pai anul asta ne petrecem vacanta „pe langa casa”…

   • marinelblaj zice:

    No, fain, zise ardeleanul din mine! Tocmai azi ne-au anuntat copiii că anul acesta vin ei încoace! Potriveală, nu glumă! Dar… lasă, că n-au intrat zilele în sac şi nu se ştie niciodată!

   • gh.iulian(l'exateo) zice:

 6. marinelblaj zice:

  Of, Camix, cred că nu mă înşel când realizez că ţie nu ţi-am urat prima dată când ai intrat pe acest blog „Bun venit în Cetatea de piatră”. Probabil fiindca era ceva de la sine înţeles! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.