De gândit…


„Dar înţelepciunea unde se găseşte? Unde este locuinţa priceperii?” (Iov 28:12)

„Apoi a zis omului: „Iată, frica de Domnul, aceasta este înţelepciunea; depărtarea de rău, este pricepere.” (Iov 28:28)

Cât de mult confundă oamenii înţelepciunea cu tot soiul de acumulări de cunoştinţe! Inteligenţa este şi ea confundată cu înţelepciunea. Până şi „şmecheria” unora are câteodată pretenţia de înţelepciune!

Oamenii se străduiesc de o grămadă de ani să caute forme de inteligenţă în Univers deşi încă n-au găsit-o în cantitate şi acţiune suficientă pe Pământ!

Asta da lipsă de înţelepciune!

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Acest articol a fost publicat în Întrebări... stânjenitoare, Biserica, Pe gânduri, Picături. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la De gândit…

 1. Katia zice:

  Scurt capitol intelepciunea asta, hm? Poate pentru ca tine mai mult de fapte. Ca tot uitandu-ne in oglinda ei, o sa innebunim de-atata asteptare! Si apoi nebunul va dori sa i se confirme ca arata bine si culmea, ca e si intelept. Noua ne da voie cineva sa ne numim altfel? Adica intelepti?

 2. marinelblaj zice:

  Normal să fie scurt, nu? Scurt şi la obiect. Bună ideea asta cu oglinda… 😉
  De ce să nu ni se dea voie să ne numim înţelepţi? Ni se dă voie chiar… să fim! În anumite condiţii… Matei 7:24, Iacov 3:13…

 3. Katia zice:

  Sa fim, da. Dar „nu te socoti singur intelept”.

  • marinelblaj zice:

   Ah, eu intelesesem „să ne numim” în sensul reciprocităţii, nu… pe noi înşine. Şi totuşi, eu n-aş fi împotriva conştientizării valorii de sine. O traducere mai bună din Proverbe 3:7 la care faci tu referire este „Nu te considera înţelept în ochii tăi”

   • Katia zice:

    E, aceeasi chestiune in mai multe cuvinte, traducerea asta mai buna.
    Atunci haide sa legam privirea de tinta daca putem. E plina lumea de valorosi in sine si cu vid mental si de tot felul. Pentru asta suntem noi aici? Sa ne detasam igienic, sa pastram distante critice, sa nu ne implicam, sa dispretuim cu usurinta pe cei care nu-s capabili a carpi reprize interminabile de sporovaiala pretentioasa in versuri si denumita, absurd, poezie? Biata de ea! Nu e de nicio culoare. Constientizam valoarea de sine… Brava!

   • marinelblaj zice:

    Da, într-un fel, în cazul de faţă, ideea de bază e aceeaşi. Tu ai dreptate că „e plină lumea…” dar… atenţie la extreme. Este incorect să ne considerăm singuri înţelepţi şi la fel de incorect să-i desconsiderăm pe înţelepţi.
    Cât priveşte poezia… asta-i o problemă aparte! Sunt, într-adevăr, unii care „cârpesc reprize interminabile…” dar nu neapărat orice ni se pare aşa nu este poezie!

   • Katia zice:

    Pai sa nu desconsideram pe nimeni. Dar daca tontul sau stiutorul (sau toanta, ne vine randul fiecaruia) de circumstanta devine confuz, nu te duci sa-i ceri parerea ca te umple de nerozii si o sa-ti paralizeze si cele mai puternice sperante. Fapta in sine, relativitatea fiecaruia trebuie desconsiderata; recitatul de sfaturi si invataturi pe dinafara, cu ifosul a o mie de cardinali, datul de verdicte pripite si lipaitul slinos al stampilei de apocalipsa aplicat cu certitudine in dreptul verdictelor proprii si personale si relative si limitate si cu vederi inguste, cum altfel. Ca nu am vazut inca pe nimeni intre oameni sa detina masura absoluta a intelepciunii.

   • marinelblaj zice:

    Wow! Ce tiradă! Se pare că te-au enervat rău impostorii! Mi-aş permite să-ţi recomand câteva variante de atitudine în faţa celor caracterizaţi mai sus (de folosit în ordinea asta):
    – încercarea de a le deschide ochii şi a le pune o oglindă în faţă
    – ironia nearogantă şi nejignitoare
    – nebăgarea în seamă…
    Da, nu există nimeni între oameni care să deţină măsura absolută a înţelepciunii, dar există oameni care deţin „fragmente” din această măsură şi cu adevărat înţelept e cel ce bagă de seamă la toate „fragmentele” astea şi le foloseşte! 😉

   • emanuel zice:

    referitor la poezie, avem o problema. fiecare perioada are poetii ei, si curentele ei poetice sau poetica ei cu totul contextualizata. astfel nu poti sa il iei spre exemplu pe lucian blaga si sa il folosesti ca pe un pat al lui procust poetic si sa zici ca orice poet din anii 70 care nu scrie la fel de bine ca blaga e zero barat. spre exemplu blaga nu e un reper pentru poetul mircea ivanescu. blaga s-a hranit din rilke si marii poeti germani. mircea ivanescu s-a hranit din marea poezie americana postmoderna si de asta el era inaintea poetilor vremii lui, adica era mai contemporan cu marea poezie din anii aia decit au fost spre exemplu nichita stanescu sau marin sorescu sau alti poeti celebri de atunci.
    si poezia unui ion monoran nu poate fi inteleasa fara perioada comunista in care a scris si a suferit batai din partea regimului, la fel e si cazul lui rolf bossert, un poet nascut in romania dar german la origine care ajunge in germania si se sinucide. ca sa nu vorbesc de unul dintre cei mai mari poeti ai secolului 20 si anume paul celan. care evreu fiind a scris in limba asasinilor parintilor sai, adica in germana. a scris in germana dar desfacind limbajul si recompunindu-l, creand stilul celan care l-a facut mare, dar razbunarea lui poetica l-a costat viata in urma unei depresii profunde. in fine, platon alunga poetii din cetate pentru ca sunt niste vizionari, niste intelepti autodistructivi, dar tocmai ei trezesc constiintele in fiecare epoca, uneori cu pretul vietii.

 4. marinelblaj zice:

  Îmi pare rău că nu ştiu cum trebuie să procedez ca să iţi dau aici versetul în originalul grec, dar cred că îl ai tu şi poţi verifica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.