Este învăţământul… un risc?


 Se înmulţesc tot mai mult ştirile despre violenţa în şcoli. Din noianul de ştiri de acest fel, am ales, spre exemplificare, doar una .

Dincolo de faptul că autorităţile şcolare par „paralizate” în faţa fenomenului, că ministerul învăţământului pare hotărât să „bâlbâie” reforma adevărată a învăţământului românesc la nesfârşit, dincolo de revolta oamenilor, este limpede că trebuie făcut ceva. Şi încă urgent. Societatea românească, parcă mai mult decât altele, „evoluează” tot mai mult spre manifestări violente. Ce să te miri, dacă acum câţiva ani chiar preşedintele făcea un gest, când am ajuns să vedem grupuri organizate pentru violenţă, clanuri…
Să mai vorbim despre ce se întâmplă în şcoli din lume? Adevărate masacre în unele! Să ne pască oare o asemenea perspectivă?
Ce metode ar trebui adoptate pentru a evita escaladarea violenţei în şcoli?
Cât de mare ar trebui să fie rolul şcolii şi cât de mare cel al familiei?

Nu cred că exmatriculările „violenţilor” ar rezolva problema în condiţiile în care aceşti „cowboys”  din şcoli nu dau oricum mare importanţă şcolii.
Şi nu este vorba doar despre violenţa dintre elevi. Avem toată paleta. Profesori agresaţi şi umiliţi de elevi, elevi agresaţi şi umiliţi de profesori, elevi care se agresează între ei, elevi care găsesc că e distractiv să demontezi o uşă şi să o foloseşti ca… sanie pe scări, întregul climat din multe şcoli seamănă tot mai mult cu… climatul furtunilor, tornadelor, taifunurilor care se înmulţesc şi ele.

Este şcoala obligatorie?
Împărţim societatea în cei ce vor să înveţe (posibile viitoare elite) şi cei ce nu sunt interesaţi de şcoală (posibili viitori paria)?
Forţăm educarea în şcoli chiar şi pentru cei ce nu sunt interesaţi?

Şi trebuie să o spun, deşi majoritatea familiilor creştine se străduiesc să-şi educe copiii cât mai bine, se îngrijesc ca aceştia să aibă rezultate cât mai bune la învăţătură, fac sacrificii pentru a le asigura condiţiile performanţei, există încă şi în unele familii creştine (mă refer aici strict la evanghelici) o indiferenţă crasă faţă de ce fac odraslele la şcoală sau, şi mai rău, încă mai cunosc cazuri de mentalitate tip „şcoala multă prosteşte omul şi-l duce pe căile diavolului”. Aşa că, dacă venim cu soluţii de tipul „să se întoarcă oamenii la Dumnezeu”, atunci să vedem cum ne întoarcem, fiindcă unii par a se întoarce… cu spatele. 

Cu mulţi ani în urmă am vizionat filmul lui James Clavell, „Domnului profesor, cu dragoste”, cu Sidney Poitier în rolul principal. Un film excelent, dar mai poate funcţiona metoda profesorului din film în zilele şi societatea noastră? 
Ce-i de făcut?
Dacă spunem că ar trebui o mai simţită prezenţă a reprezentanţilor ordinii publice, cârâim imediat, că „e stat poliţienesc”…
Dacă susţinem varianta re-educării educatorilor, strigăm că după o viaţă de muncă „dăm afară” cu profesorii bătrâni sau că „nu încurajăm” valul nou…
Şi tot aşa… 

Totuşi, CE-I DE FĂCUT?

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Acest articol a fost publicat în Întrebări întrebătoare, Întrebări... stânjenitoare, Disperări, Sare... amară, Ştiri. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

19 răspunsuri la Este învăţământul… un risc?

 1. Katia zice:

  Pedagogii care trec pe aici poate au vreo idee buna…
  A. Dama?
  (Nu stiu daca o sa raspunda, ei sunt in plina campanie de „iscodeala” a studentilor acum. Si problema e mai des intalnita in invatamantul pre-univ.)

 2. L.I. zice:

  sa puna jandarmi in scoli sa pazeasca si sa fie pe faza cand apar conflicte. apoi sa-i pedepseasca mai aspru, si aproape sigur altu` nu mai fac.

 3. Katia zice:

  Asa, numai ca bugetul ministerului invatamantului nu prea poate suporta cheltuieli de salarizare a gardienilor pentru toate scolile din tara. Macar pentru licee de s-ar gasi bani. Dar ce spun, ce-s banii ca sa poata fi gasiti…

  • L.I. zice:

   mda. pai sa dea de la MAI. singura solutie eu o vad pe asta. ca de educat pe toti nu-i putem, asa cum nu-i putem evangheliza pe toti. sau ii putem, dar nu vor asculta toti.

 4. gh.iulian(l'exateo) zice:

  HOME SCHOOLING

 5. gh.iulian(l'exateo) zice:

 6. gh.iulian(l'exateo) zice:

 7. gh.iulian(l'exateo) zice:

 8. marinelblaj zice:

  Wow! Iulian, acesta e… bombardament… informaţional! Mulţumesc. Am să încerc să le vizionez pe toate!

 9. gh.iulian(l'exateo) zice:

  scolirea sau\si educatia sunt binevenite,necesare si recomandabile.scoala sau\si sistemul educatinal \mai ales cel public\ nu -scoala \multa sau putina\ intradevar prosteste omul si-l duce pe caile diavolului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.