Întrebare foarte… întrebătoare


AVERTISMENT: Acestea sunt rânduri care pot fi interpretate în câteva feluri. Pentru a evita (evident, nu voi reuşi în totalitate!) măcar o parte dintre aceste interpretări, precizez că este vorba de o curiozitate ce aşteaptă un răspuns onest şi lipsit de prejudecăţi. Drept pentru care, voi încerca să nu comentez dar voi modera la nevoie…

 

Există câteva întrebări pe care ne ferim să le spunem în public, dar pe care le „frământăm” în mintea noastră. Cel mai probabil, majoritatea dintre ele nu le vom rosti niciodată. Altele, probabil din cauza faptului că au prins un „aer de stătut” de atâta zăcut în minte fără să-şi primească răspuns, vor „mirosi” urât. Dar există şi dintre acelea pe care ni le punem în mod onest, dar pe care nu le rostim din respect sau din dorinţa de… a nu provoca. Eu nu prea las întrebările să capete aer de… „stătut” 🙂

Înainte de a aşterne întrebarea care mă frământă de ceva vreme, aş vrea să fac unele precizări absolut necesare:

– nu cred că în Cer vor exista credincioşi aparţinând unei singure denominaţii.
– mă străduiesc să evit, pe cât posibil, comparaţiile ofensatoare între denominaţii. Cum am mai afirmat, ironia, dacă este lipsită de răutate şi de intenţii batjocoritoare, umilitoare, poate fi folositoare. Dar acest lucru depinde şi de cel care este destinatarul!
– am şi întreţin cu drag părtăşii ori prietenii cu cei ce sunt în primul rând… oameni!
Şi ar mai fi… dar le puteţi deduce. 

Detaliile ce pot folosi la a înţelege rostul întrebării mele:
– sunt baptist şi frecventez o biserică baptistă nu foarte mare (puţin peste 250 de membrii), care se află în vecinătatea unei biserici penticostale foarte mari (peste 1000 de membrii). Biserica noastră numără destul de puţini tineri raportat la numărul mare de tineri ai bisericii penticostale. Sunt implicat în lucrarea cu tineretul, deci am cunoştinţă de… detalii.

Şi-acum întrebarea: 

De ce preferă băieţii tineri din bisericile penticostale să-şi aleagă fete din bisericile baptiste pe care se străduiesc să „le cucerească” prin toate metodele şi cu care, eventual, doresc să se căsătorească, în condiţiile în care fetele de la ei din biserică le „copleşesc” numericeşte pe ale noastre?  

Notă: îmi permit să generalizez pentru că am cunoştinţă de suficiente exemple, din suficiente locaţii. În plus, am avut posibilitatea de a studia comportamentul tinerilor băieţi penticostali care ne vizitează foarte frecvent biserica. Ei se aşează întotdeauna în acelaşi loc, la balcon, în poziţia opusă poziţiei corului (vizibilitate maximă! Personal am şi denumit acel loc drept „loja admiratorilor” În cor slujesc majoritatea tinerilor din biserica noastră).

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Acest articol a fost publicat în Întrebări întrebătoare, Întrebări... stânjenitoare, Biserica, Pe gânduri, Zâmbet sau rictus?. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

115 răspunsuri la Întrebare foarte… întrebătoare

 1. L.I. zice:

  hmm. eu nu am obs chestia asta. de fapt nu am obs pt ca la noi nu vin baptisti. si nici la alte bis penti nu vin bapti. cel putin nu in oradea. dar ce vrei sa insinuesti? ca fetili bapti sunt mai ok decat cele penti? : ))
  dar daca ar fi sa-ti raspund la intrebare, probabil ca ficioru` cand vrea sa se insoare, sa uita pasta tat si apoi alege. iar avand in vedere ca-i voie si din ograda voastra, deci, de ce nu?

 2. L.I. zice:

  si te deranjeaza ca vin sa-si cote fete la voi?

 3. marinelblaj zice:

  După ce se vor fi încheiat eventualele comentarii la această postare, promit că îţi voi răspunde, L.I. 🙂
  Frumos este să îngădui şi altora să încerce un răspuns la întrebare. Dacă îndrăznesc şi vor…

 4. gotzi zice:

  1)Cred ca fetele din biserica amintita le „coplesesc” nu doar numeric pe cele din cealalta biserica.
  2)Mult prea numeroare dincolo, ii prea coplesesc(fara ghilimele) pe baieti intrecandu-se in a se autooferi.
  3)Mai greu de cucerit ,mai de dorit.(mai multa glorie) 🙂

  • marinelblaj zice:

   1) Şi mai cum?
   2) Auto-oferi?
   3) De ce mai greu?

   • gotzi zice:

    1)social,intelectual si mai ales spiritual
    2)cand ai marfa multa mai scazi din pret,sau in cazul acesta din pretentii
    3)cam tot ce-i mai putin sau mai rar,e si mai valoros.Cunoscandu-si valoase se lasa mai greu cucerite.

    Desi nu cred ca e o chestiune generala.La noi in biserica (penti,oradea) au venit prin casatorie trei baieti bapti, in decurs de 5 ani.(2005-2010)

   • gotzi zice:

    corectura:
    1)fetele din biserica baptista sunt „coplesite ” DOAR numeric de cele din biserica penti;altfel fetele baptiste sunt un pic mai cultivate,mai bine pozitionate social si de f multe ori mai mature spiritual(ca sa nu zic doar: mai spirituale)
    2)fetele penti vor si ele un baiat ….si ii cam inghesuie.
    3) stiindu-se valoroase ,de multe ori mai intelepte …nu se dau dupa primul venit.

   • Strong Independent Woman zice:

    Gotzzziiiiiiiii! Ai revenit? 😀

   • Strong Independent Woman zice:

    Păi e frumos să laşi o fată cu mâna întinsă? Eu încă aştept să te prezinţi. Mai ales că sunt baptistă. Doar nu eşti penti? (- nu vă atacaţi, restul, e o glumă.)

   • gotzi zice:

    La cata engleza stiu eu,ID-ul tau ar suna pe romaneste asa:Femeie puternic independenta,iar nu Femeie,Puternica,Independenta. Da’ cata engleza poate sti un penti!? :))

   • Strong Independent Woman zice:

    Vezi daca lasi o fata cu mana intinsa? Nu intelegi nimic. Deci, astept.

 5. Katia zice:

  Pai nu ar fi frumos ca si numarul baptistilor sa sporeasca? E, pentru asta e nevoie de penticostali. ( 🙂 )

 6. A.Dama zice:

  La noi a fost așa: că tati – bapti – s-a dus la penti și a curtat o fată – pe mami. S-au căsătorit, au rămas la penti și au adus pe lume șaisprezece copii. Eh!
  Însă fenomenul de uitare în cealaltă ogradă e reciproc. Am lucrat și eu cu tinerii și am observat că unele prietenii dintre bapti-penti s-au destrămat, însă altele s-au finalizat prin căsătorie.
  De ce s-ar uita băieții bapti la fetele penti? Ar trebui să-i lăsăm pe ei să răspundă. Dar aș putea bănui: pentru elementul de noutate – se obișnuiesc cu ce au în propria ogradă și vor ce au alții. 🙂 Și pentru „chestiile inexplicabile”. 😉

  • marinelblaj zice:

   La noi a fost altfel: tati-bapti s-a căsătorit cu mami-bapti, apoi buni a trecut la penti, mami si ea, apoi fratele meu mai mic, eu între timp m-am pierdut de turmă, au murit pe rînd mami-penti, buni-penti, Flavius-penti şi tati bapti, eu m-am întors „acasă”-bapti şi… o să ne vedem cu toţii în cer.
   Întrebarea mea era, totuşi. alta! N-o întoarceţi… ca la Ploieşti! 😀

   • A.Dama zice:

    Frumos că ne vom vedea cu toții în cer! Așa să ne ajute Dumnezeu!
    Cât despre întrebare, nu m-am făcut că plouă.
    Am „propus” că băieții bapti ar fi atrași de fetele penti datorită elementului de „noutate” și pentru că găsesc la ele „ceva inexplicabil”. 🙂

   • marinelblaj zice:

    Adama, m-am „topit” total la acel „ceva inexplicabil”! Merită un premiu special! 🙂 Ei, şi dacă îmi şi dă cineva şi o explicaţie la inexplicabil… 😀

  • marinelblaj zice:

   Până nu uit! Bine ai venit şi tu, Adama, în „Cetatea de piatră”!

 7. gh80iulian zice:

  io nu stiu daca fenomenul asta se poate generaliza pe plan local ,zonal sau national(cunosc-inca-prea,foarte putin realitatea evangelica romaneasca)dar daca e asa e un fenomen de studiat;s-apoi daca asa stau lucrurile tocmai mi-ati mai furnizat un taler de pus la”NU”in balanta „ma-ntorc-nu ma-ntorc in tzara”:pai daca ma intorc ce fac?sa-mi ramana fetele nemaritate?sau sa culeaga ce-.a mai ramas dupa ce-au ales surorile baptiste?…ar mai fi o solutie :sa trec la baptisti 🙂 🙂

  • marinelblaj zice:

   Stai liniştit, Iulian, nu ramân fetele nemăritate, că dacă nici la fraţii penticostali nu suntbăieţi destui, atunci unde? 😀
   Sper ca soluţia la care te-ai gândit că ar mai fi nu e una… de avarie! 😀

 8. gh.iulian(l'exateo) zice:

  destui,da.dar destul de buni? oricum mai am cel putin inca 18 ani pan la grijile alea 🙂

 9. L.I. zice:

  no, marinel! te-ai lamurit acuma? amu zi si parerea ta.

 10. Mira zice:

  La noi in biserica baietii isi iau fete de la penti ,dar le aduc la noi in biserica si bine fac…
  Dar cate casatorii am vazut pana acum in biserica noastra intre bapti si penti prea putine sunt cu adevarat fericite…nu stiu de ce ,caut si eu un raspuns…poate imi spune cineva…

 11. marinelblaj zice:

  Am o mare rugăminte! Încercăm să înţelegem un fenomen, nu să judecăm comportamente. De aceea, chiar dacă părerile noastre nu coincid, aş fi bucuros să rămânem politicoşi. Nu fac referire la nimeni anume, doar încerc să evit… supărări! Vă mulţumesc că înţelegeţi! 🙂

 12. alina contac zice:

  „Dar cate casatorii am vazut pana acum in biserica noastra intre bapti si penti prea putine sunt cu adevarat fericite…”

  Hm…de unde stim noi despre fericirea unui cuplu? Ne luam strict dupa ceea ce afiseaza? Cred ca doar cei doi si Dumnezeu stiu cit sint sau nu de fericiti.

  • marinelblaj zice:

   Şi totuşi, Alina, sunt şi lucruri care se văd. Vorbesc în general… De ce ar afişa un cuplu nefericirea dacă sunt fericiţi?

   • L.I. zice:

    pt ca majoritatea fac asa. se afiseaza fericiti. ca doar nu s-or afisa nefericiti?!

   • marinelblaj zice:

    Şi asta o fi… făţărnicie? 😉

   • L.I. zice:

    indiferent ce este, este. in america, cica rata de divort ii de 50%. la noi ii vreo 25%. restul sa nu crezi ca-s fericiti daca nu divorteaza. majoritatea se complac. trist dar adevarat.

   • alina contac zice:

    De exemplu, eu consider ca fac cuplu potrivit si destul de fericit cu sotul meu. Dar, in biserica, avind doi copii mici, eu fiind o persoana stresata si stresanta, poate las impresia nefericirii. De fapt e grija de a nu deranja si de a nu fi surprinsa de reactiile copiilor.

   • marinelblaj zice:

    Alina, cei care confundă preocuparea ta faţă de copii cu nefericirea cuplului au o problemă de… percepţie. Eu, de exemplu, mă uit uimit la unele cupluri tinere din biserică şi la felul în care ne comportăm soţia şi cu mine. Noi ne ţinem, cu drag, de mână. Unele cupluri tinere merg cam… răsfiraţi pe distanţa a 10 m… parcă nici nu s-ar cunoaşte…

   • L.I. zice:

    si daca merg asa rasfirati inseamna ca nu-s fericiti? hai sa nu exageram. cam am eu impresia ca aici se vorbeste din impresii si nu concret.
    iti arat eu un cuplu care au 4 copii, merg f aproape unu` de altu`, inclusiv la adunare, ca o bighappyfamily ce sunt, iar acasa o face in toate felurile posibile, ba o si mai bate.

   • marinelblaj zice:

    Tocmai, L.I., vorbeam despre percepţie. La fel cum tu, aici, vorbeşti despre făţărnicia unora. Sunt situaţii şi situaţii. Dar, nu te supăra, chiar n-ar trebui ca noi, presupuşi a fi o mărturie, să fim ceea ce trebuie să fim?

   • marinelblaj zice:

    Chiar aşa… de ce se prefac unii oameni că sunt fericiţi în cuplu? Or fi crezând că Îl păcălesc şi pe Dumnezeu?

   • L.I. zice:

    nu cred ca se pune asa problema, ca l-ar pacali si pe Dumnezeu, ci o fac pt a nu isca comentarii pe seama lor, de a nu te face de ras in public. oarecum mi se pare si normal sa se comporte asa.

   • marinelblaj zice:

    Dar nu e asta făţărnicie? „Afară-i vopsit gardu’, înauntru…” Nu e normal să se comporte aşa, normal e să-şi rezolve problemele!

   • L.I. zice:

    o fi. sa si le rezolve ar trebui.

   • L.I. zice:

    eu sunt ceea ce trebuie sa fiu. 😀
    eu nu vorbeam despre perceptii, ci concret, din ce-am vazut cu ochii mei si auzit cu urechile mele.

   • marinelblaj zice:

    Slavă Domnului dacă eşti! Eu vorbesc ŞI despre percepţii, fiindcă lumea priveşte!

   • L.I. zice:

    da, stiu ca priveste. din partea mea sa fie sanatosi. pe mine una nu ma intereseaza cum si ce vad ei.

   • marinelblaj zice:

    Ar trebui! „Vegheaţi unii asupra altora…” ce-o fi însemnând?

   • L.I. zice:

    nu stiu. sa le spui ca nu e bine ce fac? zi-le! eu nu ma bag. decat daca-mi sunt fff apropiati.

   • marinelblaj zice:

    Fiecare avem „apropiaţi”, nu? Cred că am să scriu odată despre acest „vegheaţi unii asupra altora”…

   • L.I. zice:

    e si aiurea sa puna cineva eticheta pe un cuplu dupa ce-l vede (numai) la biserica. ce-ar vrea? sa fie barbatu` tot MODERAT după muiere in adunare ca sa poata sa spuie babele ca cei doi sunt fericiti?

   • marinelblaj zice:

    L.I., te referi la „babele” surori? Am moderat puţin comantariul tău… Dacă te enervezi :D, trage întâi aer adânc în piept, expiră şi… apoi scrie! 😀

   • L.I. zice:

    asa sunt eu. 😀 deloc nervoasa acum.
    da, ma refeream la babele si tzatzele surori din adunare.

   • marinelblaj zice:

    Parcă în Efeseni se zice „să vă înnoiţi în duhul minţii voastre”… 😀
    Draga mea, ori sunt „babe şi ţaţe”, ori sunt surori. Nu prea merge împreună!

  • L.I. zice:

   si chiar, de unde poti stii cat de fericit e cineva daca nu ii esti cat de cat apropiat?

 13. Strong Independent Woman zice:

  Cum adica de ce iau baietii penti fete baptiste? Din 2 motive foarte clare:
  1. fetele penti asteapta cu degetele incrucisate „targurile de vara” cand romanasii americanizati vin si isi aleg cate o fata din cor.
  2. fetele penti sunt strunite de mici impotriva culturii, a epilarii, a deodorantului, de micute.
  De epilat, o mai epilezi in somn; de spalat, o mai arunci intr-o balta / o mai scoti in ploaie; de cultivat – iaca, nu-i pentru toata lumea. Da’ cu degetele strambe de la atatea incrucisari ce faci? 😀

  • gh.iulian(l'exateo) zice:

   urit

   • alina contac zice:

    siw, hai sa nu exageram!

   • Nu exagerez deloc. Stii cum miroasea la cor? – Si fiind fata, am stat numai intre fete. A „şprei” dat peste bluza de vineri. Am incercat cu smerenie sa nu ma simt mai „cu +” decat ele, pana cand mi-am dat seama: „Heeeei… eu chiar sunt mai cu +!” si m-am mutat la baptisti. Unde miroase a Lenor. Slava Domnului.

   • gotzi zice:

    Acest „Slava Domnului” al tau,nu da slava Domnului.

   • Gotzi, tu inca nu te-ai prezentat. 🙂 Eu am intins mana sa ne cunoastem la un post anterior si tu ai disparut, lasandu-ma cu mana intinsa – asta dupa ce tu ai lansat ideea de a ne dezvalui identitatile. Deci…?

   • gh.iulian(l'exateo) zice:

    io n-am intrat pe aici fo 2 zile ca sa nu-ti scriu o replica pe cre apoi as fi regretat-o din crestinism si din simpatie.acu ma gandesc ca cel mai bun raspuns ar fi sa te invitam(io si sotia si fetitele) intr-o vizita-pe (la noi si biserica noastra)

   • marinelblaj zice:

    Păi, lansează-i invitaţia! 😀

   • Iulian, eu am crescut in medii evanghelice, in speta in biserica penticostala. Unul din motivele pentru care sunt azi in biserica sunt lectiile de la scolile duminicale. Unul din motivele pentru care am plecat vreo 2 ani din biserica si am „ratacit” este faptul ca odata ce am atins „varsta maritisului” si mai mult, odata ramasa vaduva la 24 de ani, cei din jur au inceput sa aiba comportamente aberante fata de mine.
    Dupa ce de 2-3 ori te opreste pastorul impreuna cu altele vreo 3 din orchestra / cor si iti spune: „Vedeti ca a inceput sa frecventeze biserica unul din dratii de la Ghiroda / Checea / Gataia (alte sate de prin jurul orasului) si vrea sa se insoare si mi-a spus sa va spun voua, si care dintre voi vrea sa se intalneasca cu el.” – si tu ii vezi lista in mana cu numele vostre, exact ca la un targ de vaci, crede-ma ca indiferent ce remerca mai mult sau mai putin „crestina” primesti pe un blog te distreaza in secunda 1 si in secunda 2 ai uitat-o.
    Cand nu stiu ce sora te suna sa iti spuna ca a avut o vedenie in care tu te maritai cu un patron de firma de ciocolata, si amplifica certitudinea cu amin-uri si slava Domnului, dupa care revine cu un telefon la 5 min dupa ce s-a incheiat discutia, ca „si-a amintit brusc ca ea are un nepot care are fabrica de ciocolata”, ti se taie orice chef.
    Cand alea din cor, de langa tine, iti spun ca „vezi ca vara asta vin baietii lui Goron din State si isi cauta neveste, sa nu lipsesti de la biserica”, biserica e ultimul loc in care mai vrei sa mergi, si te apuca o greata de batic si spoieli greu de explicat.
    Mai mult… e ciudat sa imi raspunda la commenturi barbati. Fetele care fac de-astea prin biserica unde sunt sa scrie „uitandu-se in ochii mei” ca nu e adevarat?
    Si mai am multe exemple din experienta personala, asa ca nu ma „starniti”. 🙂

   • Mai mult, o invitatie de o duminica / doua / zece nu demonstreaza nimic despre viata unei biserici. Numai frecventarea bisericii si numai dupa ce faci parte din comunitatea respectiva, alea demonstreaza ceva.
    Altfel, sunt deschisa sa cunosc oameni noi. 🙂

   • gh.iulian(l'exateo) zice:

    cum amtimp(dupa uichend),raspund

   • Te invit sa o faci, daca vrei sa mearga putin mai „adanc” dialogul, pe strongindependentwoman@yahoo.com . 🙂

   • marinelblaj zice:

    De ce acolo, SIW? Aici să rămână… de suprafaţă? 😦
    Cu toate acestea, Iulian, chiar ţi-aş recomanda o vizită pe blogul lui SIW. Măcar poţi vedea cu cine stai de vorbă! 😉

   • Nu, stimabile, nu de aia, ci pentru ca am senzatia ca am atins o coarda sensibila si nu vreau sa… cantam in game diferite aici. 🙂 In plus, simpatia e reciproca, asa ca as vrea sa cunosc familia respectiva si in afara sferei blogului dvs. Daca e permisa iesirea din exclusivitatea Cetatii de Piatra. 😉

    P.S.: Io tot nu vad nici o fata sa raspunda. Gotzi, tu esti fata? 😀

   • elisa zice:

    ce stupizenie. 🙂

   • marinelblaj zice:

    În ce constă stupizenia? Mai explicit, se poate?

 14. marinelblaj zice:

  L.I., mai mult ca sigur că n-ai copii…

 15. Mira zice:

  Eu cred ca acele cupluri sunt cu adevarat fericite unde cei doi si copiii se roaga impreuna acasa.
  Daca ne-am facut un obicei din aceasta atunci cu siguranta vom fi fericiti si binecuvantati de Domnul.

 16. marinelblaj zice:

  Dacă vor mai fi comentarii şi emitem „verdicte”, nu păreri, m-aş bucura dacă nu am generaliza! Mulţumesc! 🙂

 17. marinelblaj zice:

  In reply to SIW June 2, 2012 at 15:28:
  1. Nu am mai fost interpelat cu „stimabile” de pe vremea lui… nenea Iancu! 😀
  2. Nu am dorit exclusivitatea „Cetăţii de piatră”. Aş fi dorit însă ca acele lămuriri care vizează problema ridicată AICI să apară şi unde este dezbătută, nu să fie mutată în altă parte. Dovada? L-am invitat personal pe Iulian să viziteze blogul dumneavoastră pentru a facilita cunoaşterea reciprocă, fără să las astfel impresia unui… „prizonierat”.
  3. Cele arătate la punctul 2 dovedesc şi faptul că încerc să încurajez simpatiile reciproce, lucru pe care, de altfel, îl doresc şi prin (puţina) moderare pe care o fac.
  4. Am fost conştient de posibilitatea atingerii unor corzi sensibile. Ca persoană familiarizată cu muzica, permiteţi-mi să cred în continuare că nu poţi beneficia de sunetul REAL al unei corzi fără să o atingi, ceea ce a fost şi în intenţia mea. Mulţumesc, oricum, pentru ajutor!
  5. 😀

 18. 1. Cine e Iancu?
  2. Bine, putem continua si aici. Numai sa-ti asumi riscurile. 😀 Glumesc. Intentia mea era sa pastrez, totusi, o perdea, de dragul celor ce nu cunosc problemele evanghelicilor in detaliu. Era vorba de un soi de filtru intre bucatarie si restul curtii. 😉 Dar pe mine personal nu ma deranjeaza sa continui discutia in public.
  3. Am sesizat.
  4. Stiu.
  5. 😀

 19. marinelblaj zice:

  1. Pantofarul la care mă trimitea mama să-i duc cizmele. Mai cunoscut prin „O scrisoare pierdută”, „O noapte furtunoasă” şi alte articole de ziar…
  2. Riscurile mi le-am asumat când am deschis subiectul. Perdeaua poate fi folosită nu doar pentru ascuns oalele murdare. (Totul ţine de detaliile oferite. Există un principiu care spune că pentru a te dovedi indispensabil nu trebuie să… te izmeneşti) 😀
  3. Ciudat cum sesizează unii fără să bage de seamă… 😉
  4. Faptul că ştii nu mă deranjează. Eventual… cât…
  5. ––

 20. DLSA zice:

  1, 2, 3, 4, 5 – Cineva e foarte suparat in seara asta. Ies pana nu imi sabotezi blogurile. 😀

 21. Pingback: Vă jur, nu stârniţi dragostea! Vă jur! (sau “S-a mutat găina!”) « #2

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.