10 Mai


Am afirmat în nenumărate rânduri că sunt, ca orientare politică, monarhist. Nu mă mai opresc să explic…

 

 

 

 

 

 

 

 

Dar consider că n-ar trebui să uităm niciodată ziua de 10 Mai. Pentru mine, cel puţin, e cu semnificaţii deosebite, care mă duc cu gândul la un om deosebit. Aşa i-am văzut şi auzit pe părinţii şi bunicii mei, care mi-au povestit atâtea lucruri frumoase despre Majestatea Sa, Regele Mihai, aşa am putut să constat şi eu în atitudinea şi prezenţa Sa în anii de după ’89.

Iată mai jos frumosul text al Imnului regal! Pe care îl vom înţelege dacă ne vom „deştepta” vreodată…

Trăiască Regele
În pace şi onor
De ţară iubitor
Şi-apărător de ţară.

Fie Domn glorios
Fie peste noi,
Fie-n veci norocos
În război.

O! Doamne Sfinte,
Ceresc părinte,
Susţine cu a ta mână
Coroana Română!

Trăiască Patria
Cât soarele ceresc,
Rai vesel pământesc
Cu mare, falnic nume.

Fie-n veci el ferit
De nevoi,
Fie-n veci locuit
De eroi.

O! Doamne Sfinte,
Ceresc Părinte,
Întinde a Ta mână
Pe Ţara Română!
 

Versuri: Vasile Alecsandri
Muzica: E. Hubsch

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Acest articol a fost publicat în Frumuseţi, Mioritice, Pe gânduri, Politichie, Uncategorized, Ştiri. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

11 răspunsuri la 10 Mai

 1. Me Again zice:

  Sunt curios totuși. Care sunt marile merite ale monarhiei?

 2. marinelblaj zice:

  Bine ai revenit în „Cetatea de piatră”, Cip! Fiindcă sunt puţin presat de timp (dar când nu sunt?) am să îţi citez doar pe Paleologu care spunea: „Cred că respectul faţă de monarhie şi faţă de Regele Mihai e o chestiune de igienă. Domnule, vrei să te speli pe dinţi? Vrei să faci baie? Vrem să fim nişte împuţiţi, asta e. E o chestiune de igienă socială”. Să nu uităm că datorăm monarhiei două lucruri extrem de importante: statul român modern şi respectul faţă de România. Pe primul suntem pe cale să-l pierdem, pe al doilea l-am pierdut, din păcate, de mult!
  Apoi, aş avea o întrebare eu: Când la prima sa întoarcere în ţară, pentru a-l primi pe Majestatea Sa s-au adunat, în condiţii lipsite de organizări comuniste, peste un milion de oameni, asta nu spune ceva despre potenţialul coagulant al monarhiei? Care lider de dinainte şi de după ’89 a adunat atâţia oameni spontan?

  • Me Again zice:

   Nu înțeleg de ce monarhia te face mai spălat. Sunt destule țări în lumea asta care-s republici și pentru asta o duc bine-mersi. Reciproca este și ea valabilă.
   Unii oameni sunt monarhiști așa cum alții sunt religioși: e pur și simplu o altă turmă la care poți să aderi. Exemplul cu regele Mihai este cât se poate de relevant: ce calități deosebite a demonstrat vreodată Mihai ca să justifice rațional acel milion (chiar au fost un milion?) de oameni?

   • marinelblaj zice:

    Dacă citeşti mai atent, vei vedea că este vorba despre o igienă socială. Nu cred că e prea complex termenul ca să nu înţelegi la ce se referă, cu precădere la noi, românii! Cu siguranţă că, deşi departe de ţară, nu eşti străin de „bălăceala morală” în care ne ţine „republicanismul” nostru. În fond, dacă stăm şi rememorăm puţin, forma de republică este ca care a fost impusă românilor! Nu au ales-o ei, oricât au încercat unii să susţină ideea!
    Şi chiar să ştii că au fost un milion de oameni! Nechemaţi de nimeni, cum se făcea pe vremea lui Ceauşescu pentru a justifica dragostea neţărmurită faţă de RSR!
    Iar Regele a avut destul de puţin timp să demonstreze ceva, mai ales în conjunctura în care iată, o republică precum cea franceză a trebuit să suporte colaboraţionismul unor lideri (ca să dau doar un exemplu!). Dar despre predecsorii săi care au făcut România modernă?
    Nimeni nu contestă existenţa unor republii care o duc bine mersi! Dar eu discut aici despre România! Care nu a dus-o niciodată bine ca republică…

   • marinelblaj zice:

    P.S. Să înţeleg că tu aderi la „turma” republicanilor? 😀

   • Me Again zice:

    Eu sunt din turma celor care cred că un conducător trebuie să fie competent. Apartenența la o familie sau alta nu garantează competența.

   • marinelblaj zice:

    Ehe, Cip, vorbeşti despre lucruri mari!

   • gh80iulian zice:

    da,da’ daca e vorba sa vorbim despre ales si impus apai nici monarhia…eh

   • marinelblaj zice:

    Nici monarhia ce?…

 3. Katia zice:

  In Romania, Simpatizez cu Regele. In Grecia, cu centro-stanga. Nu inteleg nimic.

  • marinelblaj zice:

   Greu de comparat… Este probabil şi o problemă de atitudine diferită. Am avut posibilitatea să stau de vorbă cu foarte mulţi oameni care l-au cunoscut pe Regele Mihai şi n-am auzit nici măcar o părere urâtă, dimpotrivă…
   În ceea ce te priveşte, cred că poate fi şi o problema de, să-i zicem, „percepţie locală”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.