Cerul va fi populat de români!


Am făcut zilele acestea ordine între hârtiile pe care (nu ştiu de ce) le păstrez până să le arunc. Între ele am dat de una care conţinea o informaţie ce mi-a dat de gândit. Am căutat să mă documentez folosind internetul şi am ajuns la concluzia că, deşi se tem de foarte multe lucruri, românii au totuşi siguranţa mântuirii, ceea ce m-a dus la gândul că titlul pe care l-am ales ar putea fi cu uşurinţă ales drept titlu la „breaking news” sau ca ştire „bombă” în cotidianele care populează mintea românului.
Cum majoritatea românilor se declară ortodocşi, este de presupus că această religie să dea sentimentul general al românilor privind starea spirituală şi relaţia cu Cerul. Ca o observaţie interesantă, există o sumedenie de date preliminare privind aspecte ale ultimului recensământ, dar nimic despre structura religioasă a naţiunii. În consecinţă ne bazăm pe rezultatele recensământului din 2002, conform căruia 86,8% s-au declarat ortodocşi, 4,5% romano-catolici, 3,7% reformaţi, 1,5% penticostali, 0,9% greco-catolici, 0,6% baptişti, 0,3% islamişti şi 0,06% agnostici, 0,04% atei.

Dar iată mai jos un tabel cu „temerile” românilor (la rubrica altceva nu intră, oricum, temerea privind iadul! Am verificat şi asta!):

Nu vi se pare ciudat că nu există români care să se teamă că nu vor ajunge în Ceruri?

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Acest articol a fost publicat în Întrebări întrebătoare, Disperări, Mioritice, Politichie, Sare... amară, Uncategorized, Ştiri. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

38 de răspunsuri la Cerul va fi populat de români!

 1. strongindependentwoman zice:

  Nu, nu mi se pare chiar deloc ciudat.

 2. strongindependentwoman zice:

  Românii l-au ales pe Băse. Deci sunt şinconştienţi şi au un curaj nebun în faţa necunoscutului. 😀

  Lăsând gluma la o parte, pe mine m-a marcat romanul lui Orwell, 1984. Dacă nu ai noţiunile necesare ca să te raportezi la evenimente, nu te raportezi bine. Aşa cum dacă nu ai termenul de “istorie”, nu te poţi raporta la trecut. Nu uita că şi C.S.Lewis, în “Abolirea omului” exact asta trata, problematica limbajului. La noi “rai” înseamnă “Spania” şi “cer” înseamnă “America”. Unde încape Dumnezeu într-o perspectivă pur materială? Că avem conştiinţa în noi care ne semnalează absenţa lui Dumnezeu din viaţa noastră, e real. Dar dacă îi băgăm pumnii în gură, cum să mai vorbească, săraca?

  • marinelblaj zice:

   Mulţumesc pentru răspuns! 🙂

   • strongindependentwoman zice:

    Mai mult, nu ştiu dacă ai dat de articolul care făcea vâlvă în presă în urmă cu vreo 7 ani, în care se preciza faptul că un român foloseşte în medie, într-un an, patru săpunuri, două paste de dinţi şi patru kilograme de detergent. Atentie, este vorba despre o medie, deci există persoane pentru care investiţia în igiena personală este şi mai mică. (Ca să nu mai vorbim de faptul că dacă nu suntem prieteni cu săpunul, accesul la apă este limitat de nivelul de dezvoltare al ţării, în condiţiile în care programul de guvernare al cabinetului de atunci a prevăzut abia pentru 2012 acces la apa pentru 80% din populatie si canalizare pentru 69% şi nu sunt convinsă că targetul a fost atins.) A avea o jenă legată de duhoarea spirituală din ţara asta mi se pare greu de crezut în condiţiile în care duhoarea din autobuze anihilează organele mirosului…

   • marinelblaj zice:

    Dură şi la obiect, cum ţi-e felul! Dar, vorba „dezinfectantului” ăla, „keep walking”! 😀

   • strongindependentwoman zice:

    🙂

   • eLioR. zice:

    eu nu suport mirosurile astea, iar daca imediat nu parasesc perimetrul, vomit. 😐

   • marinelblaj zice:

    Şi ce faci, eLioR, pleci din ţară? Nu de alta, dar miroase tot mai urât pe-aici… 😦

   • eLioR. zice:

    : )) nu. ies la aer. da` si din tara as vrea sa plec. : ))

   • marinelblaj zice:

    Nu pot comenta altfel decât… NU TE DU-TE! 😀

   • eLioR. zice:

    se zice si despre evrei c-ar fi o natie mai nespalata. 😀 nush cat da drept ii.

   • marinelblaj zice:

    Despre români nu se zice, dar statisticile astea…

   • strongindependentwoman zice:

    Despre români “se miroase”… : ) )

   • eLioR. zice:

    : )) bine ca nu stai in china sau japonia sau… acolo aia in tren, autobuz, metrou, etc se desculta si-si pun chisoarele-n poale la tine sa se hodineasca pan` acas`. : )) in cel mai fericit caz, capu` pa umaru` tau. tot acolo isi fac manichiura, frezura si machiajul. si Dumnezeu mai stie ce.
    chinezii scuipa si-n taxi daca le vine, ca cica saliva ii toxica.

 3. marinelblaj zice:

  Totuşi, parcă nu acesta era subiectul postării! Nu schimbăm „poteca”? 😀

 4. strongindependentwoman zice:

  Da, numai că trebuie avută în vedere diferenţa dintre filosofia asiatică şi cea europeană, în speţă diferenţa de fond cultural şi religios. Am încercat să am o abordare mai lejeră asupra temei, dar igiena unui popor reflectă spiritualitatea sa şi raportarea faţă de sacru. Şi nu ar putea să fie altfel.

  • strongindependentwoman zice:

   P.S. Şi dacă nu există igienă într-un anumit spaţiu, înseamnă că nu e teamă de moarte; dacă nu e teamă de moarte, fie sunt nebuni oamenii, fie au garanţia mântuirii. (Ca să revenim la poteca iniţială.)

 5. gh80iulian zice:

  doar 0,1-atei+agnostici.stiam io ca nea’nelu a furat alegerile

 6. Emanuel zice:

  viata din Romania e foarte incalcita. iata si de ce: pina la Dumnezeu esti mancat de urmatoarele: esti in casa amarat cu facturile in fatza si cu salariul alaturi, apoi iesi sa mergi la serviciu, dar pina in statie te ataca un caine comunitar, daca scapi si reusesti sa prinzi autobuzul, atunci te vei lupta sa nu fii imbrancit sau lovit accidental de pensionari abrutizati de comunism sau sa nu fii buzunarit de hoti sau la o frana mai puternica sa nu-ti luxezi vreo incheietura, apoi cind iesi din autobuz pe ultimii 600 metri pina la serviciu risti sa fii muscat iar de cainii comunitari sau sa calci aiurea prin gropile de pe trotuar sau prin zonele unde alegerile locale au demarat santiere pentru a arata ca se intimpla totusi ceva in oras. dupa serviciu o plimbare in natura te umple de excesul de capuse sau de praful stirnit de neglijenta autoritatilor sau de multimea santierelor din oras.
  concluzia: pina la Dumnezeu risti sa treci mai intai pe la casa de nebuni, nici nu ma mira de ce romanul nu se gandeste la cer, nimic dar absolut nimic din ce i se intimpla intr-o zi obisnuita din viata nu ii intretine acest sentiment al cerului, din contra, tot ce experimenteaza il face sa creada asemeni lui Sartre: infernul e aici, infernul sunt ceilalti.
  uneori nu imi trebuie sa ma gindesc la infern, pentru ca Romania stie sa ma faca sa il traiesc din plin, cat despre CER cred ca CER prea mult daca as vrea pina acolo o viata mai putin incalcita si mai plina de normalitate in tara in care m-am nascut. o normalitate care sa imi pastreze sufletul si mintea sanatoasa. pina atunci insa alerg….

  • marinelblaj zice:

   Of, tristă descriere, dar atât de reală! Şi totuşi, nu ar fi logic ca tocmai iadul de aici să-l facă pe român să se gândească mai mult la cer?

   • Emanuel zice:

    iadul asta nu te face sa te gindesti la cer pentru ca ajungi sa te obisnuiesti atit de mult cu el ca atunci cind organismul se obisnuieste cu durerea si nu o mai constientizeaza. incepi sa te adaptezi. devii un „homo infernus” sau un om infernal.
    s-a abuzat prea mult de CER pe toate caile pentru a mai prezenta interes! trebuie o resemantizare profunda si actuala.

   • marinelblaj zice:

    Şi iarăşi zic, dreptate ai!

  • eLioR. zice:

   asta nu-i iad. iad e sa locuiesti intr-o tara unde ti se da mancare si apa cu portia, daca ti se da, unde dormi afara, unde e razboi, etc. ala-i iad. stiu ca sunt locuri unde e mai bine decat la noi si am vrea sa locuim acolo, dar sa numesti iad ceea ce spui tu mai sus, mi se pare exagerat.

   • marinelblaj zice:

    Şi dacă ţara aceea despre care spui tu e de fapt… fundul iadului? 😉
    Să-ţi spun ce părere am eu… tot ce nu e rai, e iad!

   • eLioR. zice:

    dar nu e acelasi lucru daca traiesti in iadul din romania sau cel din somalia. e usor sa vorbesti din pozitia ta despre rai sau despre iad, satul de mancare si de somn, dar te-as vedea eu in locul unui somalez cum ai mai spiritualiza toate lucrurile.

   • marinelblaj zice:

    eLioR, dacă ai cunoaşte viaţa pe care am dus-o în unele episoade ale ei nu ai mai fi scris rândurile de mai sus. E drept, nu chiar ca în Somalia, dar te întreb… ţi s-a întâmplat vreodată să nu ai ce să mănânci zile la rând? Mie da! Nu m-am plâns şi abia atunci am descoperit cât de spirituale sunt de fapt lucrurile!
    E adevărat, iadul de aici nu e acelaşi cu cel din alte părţi, dar tot iad este! Ce mai contează gradele de comparaţie?

   • eLioR. zice:

    conteaza gradele de comparatie. nu-i tot una ca n-ai ce manca cu faptu` ca te-nghesuie babele in tramvai.
    discut o situatie, nu o persoana, chiar daca asa a parut. sorry.

   • marinelblaj zice:

    no problem! 😀

   • Emanuel zice:

    chestiunea cu babele era doar o veriga dintr-o serie argumentativa si vorbeam despre Romania. faptul ca nu am cautat un grad de comparatie cu un alt infern social spune totul, nu-i asa?

   • gh80iulian zice:

    si dvs. aveti perfecta dreptate

   • gh80iulian zice:

    subscriu.aveti perfecta dreptate

 7. Mira zice:

  Cu părere de rău vă spun că romanilor nu le pasa dacă sant mantuiți sau nu,sau mai zic unii că vor vedea ei cand ajung acolo in cer unde vor merge,așa gandesc mulți dintre ei.
  Și atunci noi creștinii ce facem? Prea puțin lucrăm pentru lărgirea Impărăției lui Dumnezeu,Doamne ai milă de noi și de mine in primul rand…aș putea să fac mai mult și nu fac….

  • marinelblaj zice:

   Se spune că primul pas în a rezolva o problemă este să ştii care e aceea. Tu ai făcut deja primul pas, Mira! 🙂

  • Emanuel zice:

   cred si eu ca nu le pasa de mantuire din moment ce viata cu urgentele ei ii pune cu botul pe labe. si cine pus cu botul pe labe mai are rabdarea si urgenta chestiunilor de natura religioasa? sau care dintre romanii care duc o viata normala si implinita isi pun problema mantuirii atita vreme cit nu poseda o constiinta sau o capacitate sau o facultate sau un fond propice chestiunilor de ordin teologico-spiritual? dintre romanii pe care ii cunosc eu si sunt oameni foarte faini cu un consistent fond moral nici macar nu au dileme spirituale pentru ca ei sunt multumiti cu viata pe care o traiesc!
   mie problema mantuirii (cat se poate de serioasa si reala!) mi se pare mai mult o apucatura specifica spatiului nostru evanghelic decat un raspuns la o nevoie a romanului obisnuit. si mai mult decit o apucatura, problema mantuirii la evanghelici a cazut in melodrama (a se vedea evanghelizarile liricoide, sentimentale), intr-o narativitate iluzorie parca furata din romanele siropoase ale kristinei roy.
   ce ar trebui sa faca crestinii? traditionali sau neoprotestanti? cred ca ar trebui sa fie mai realisti cu ei insisi dar si cu acel a fiinta in lume, cred ca ar trebui sa isi insuseasca o distanta critica ce le-ar permite sa-si inteleaga momentul istoric in care traiesc si sa isi impuna tot bagajul teologico-spiritual intr-un mod pertinent si capabil de performante (vorba lui francis schaffer).

 8. Pingback: Dacă aveţi nervi să urmăriţi… | cetatea de piatră

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.