Care pe care…


Recent, într-un comentariu postat pe un anume blog, comiteam o eroare gramaticală impardonabilă. Ceea ce demonstrează că sunt lucruri pe care, fie le-am uitat, fie le-am învăţat greşit. Fiindcă am o anumită vârstă, aş putea emite scuza: „Pe vremea mea aşa era…”, dar asta nu este de fapt o scuză. Dincolo de anumite reguli noi impuse de Academia română, unele dintre ele cam fără noimă, să fim sinceri, există reguli care nu s-au schimbat sau care, dacă s-au schimbat, au ţinut totuşi de evoluţia limbii sub semnul bunului simţ.
Există însă câteva greşeli care mă irită în mod frecvent şi pentru că greşeala este atât de evidentă încât apelul la o simplă logică o poate scoate în evidenţă cu uşurinţă şi pentru că frecvenţa lor a devenit o adevărată maladie.
Scriem şi vorbim mult. Mult prea mult şi, de multe ori, şi prost. Dar măcar dacă am scrie sau am vorbi cât mai corect, lăsând ca eventuala iritare să fie produsă doar de conţinut. Când însă şi conţinutul şi forma sunt un dezastru…
Exemplele ar fi multe. Am să dau câteva dintre cele care mă irită în mod deosebit şi m-aş bucura dacă ne-am strădui să facem o listă mai lungă (nu cred că pot emite pretenţia unei liste complete). Zilele acestea m-a chinuit chiar ideea apariţiei unei cărţi pe această temă. Nu de alta dar… „salvaţi limba română” tinde să devină tot mai mult o necesitate, nu doar o propoziţie imperativă.
Iată exemplele:

1. „Care” – „pe care”.

„Cartea care am cumpărat-o” în loc de „cartea pe care am cumpărat-o”
„Lecţia care am predat-o” în loc de „lecţia pe care am predat-o”
Ştiu, există scuza că folosirea complementului direct fără „pe” este veche (se pare că încă de prin anii 1800). Ba chiar mai mult, se pare că primele lucrări de gramatică nu impuneau folosirea acestei forme de complement direct. Şi totuşi, se pare că lingviştii, studiind „fenomenul”, au ajuns la concluzia că folosirea celor două forme indică de fapt o diferenţă între vorbirea/scrierea cultă şi cea populară. Cu alte cuvinte există o scuză. Partea proastă este că folosirea acestei scuze pleacă de la o idee care spune ceva de genul „Eh, eu nu-s aşa de cult. Lasă că pot fi înţeles şi aşa!”, idee în care a fi cult înseamnă ori ceva atât de… superior încât devine aproape sinonim cu „academic”, ori ceva condamnabil!

2. „Din” – „dintre”.

„O parte din noi a plecat mai devreme” în loc de „o parte dintre noi a plecat mai devreme”
„Jumătate din români sunt revoltaţi şi au ieşit în stradă” în loc de „jumătate dintre români sunt revoltaţi şi au ieşit în stradă”
N-am să comentez foarte mult acest gen de eroare. Am să mă întreb doar ironic dacă din primul exemplu s-ar putea eventual deduce când are loc reîntregirea (nu reÂntregirea!) celor plecaţi. Nu de alta, dar de fiecare dată când aud o asemenea formulare nu pot decât să-mi imaginez jumătăţi de oameni umblând haotic pe străzi, în timp ce jumătăţile rămase pe loc sunt buimăcite, nefiind în stare să meargă să-şi întâlnească jumătăţile rebele. Sau, dacă din al doilea exemplu am putea afla care jumătate a românilor este atât de revoltată, putând astfel să identificăm mai uşor motivul nemulţumirii. Dacă jumătatea inferioară a corpului a ieşit să demonstreze, atunci este foarte posibil să avem probleme ce ţin de… stomac; dacă este vorba despre cea superioară e mai complicat, fiindcă am putea avea de rezolvat o problemă de ordin intelectual. Cel mai de dorit ar fi ca „divizarea” să fie pe verticală, măcar în felul acesta existând şansa de a avea mai puţini oameni… cu două feţe!

3. Folosirea verbală a virgulei pentru evitarea cacofoniilor sau ale presupuselor cacofonii.
În primul rând cred că nu ştim exact ce este cacofonia. Foarte mulţi cred că alăturarea a două particule care încep cu „c” este automat o cacofonie. Se încearcă astfel evitarea alăturării cuvintelor de acest gen sau separarea lor prin virgulă.
Cuvântul „cacofonie” nu se referă la excremente, cum greşit cred unii! Originea cuvântului este greacă (kakos = urât şi phone = sunet). Deci, cacofonie este şi când spunem sau scriem „am pedepsit copilul cu cureaua” ori „mergem la lac” etc, fiindcă sună ori urât, ori supărător.
Dar, cel mai deranjant lucru este atunci când se încearcă evitarea cacofoniilor prin verbalizarea unui semn de punctuaţie precum virgula! De ce n-am folosi atunci şi celelalte semne de punctuaţie când vorbim? Vă puteţi imagina ce ar rezulta?

Nu vreau să scriu aici un tratat pe această temă. Nu de alta, dar s-ar putea să fie nevoie să cumpăr spaţiu în plus pentru acest blog!
Nici nu am pretenţia că nu comit şi eu greşeli! Nu sunt specialist. Dar măcar mă străduiesc să nu fie atât de multe greşeli în exprimarea sau scrierea mea.
Dincolo de supravieţuirea socială a unui popor prin mijloace care ţin de alte aspecte, cred că şi păstrarea unei limbi curate este o modalitate de conservare a spiritului naţional.
Mai dureros este faptul că aceste greşeli pe care le-am subliniat prin exemplele de mai sus au ajuns atât de frecvente, „de la vlădică la opincă”, încât chiar putem ajunge să credem că deosebirile dintre straturile culturale ţin doar de… funcţii şi conturi bancare, neavând nimic de-a face cu studiile şi cultura!

Închei scriind „virgulă cu simpla atenţionare nu rezolvăm mare lucru semnul exclamării. N-ar fi oare mai de folos să ne atenţionăm şi să ne corectăm unii pe alţii semnul întrebării. Este la virgulă latitudinea noastră să o facem punct

Ne mai enervează şi alte greşeli în limba pe care o folosim?

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Galerie | Acest articol a fost publicat în Întrebări întrebătoare, Disperări, Mioritice, Pe gânduri, Uncategorized, Zâmbet sau rictus?. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

22 de răspunsuri la Care pe care…

 1. alina c zice:

  Ah, toate astea imi stateau pe limba. De fapt….imi stau pe limba cam in fiecare zi. Aveti mare dreptate. Frumos adunate si subliniate. Dar….parca nu mai sper in reabilitarea limbii romane. E macelarita rau. Punct. 😀

 2. alina c zice:

  acu, in mijlocul oboselii, mi-aduc aminte doar de vesnicul razboi dintre ‘datorita’ si ‘din cauza’. Biata lume, aproape numai aiurea le foloseste.

 3. alina c zice:

  ca sa nu mai zic de nenorocitul ala de ‘decit’, fara verb la forma negativa, cum ar fi normal, lansat de…bucuresteni. Ex: Am luat decit cartofi.

 4. eLioR. zice:

  nu inteleg ce-i asa tradegie sa faci o eroare gramaticala? iti pica steaua sau ce? 😀 inteleg ca e deranjant cand un om scrie gramatical, semn ca nu le are cu regulile gramaticale, dar nu sa faci necaz de haz dintr-o simpla gresala, indiferent din ce cauza s-a intamplat ea. crezi ca-si schimba cineva parerea despre tine din cauza ei?

 5. gh80iulian zice:

  pt. mine,cireasa de pe tort este incercarea de a evita cacofoniile abuzund de bietul -caci-rezultatele sunt fantastice,mai ales dimpreuna cu cuvioasa virgula.pt. caci,…

  • marinelblaj zice:

   Eşti pus pe şotii în seara asta, Iulian! Apropo, e bebe al tău, banuiesc, cel din fotografie, nu? Are un zâmbet fermecător!

   • gh80iulian zice:

    da e fetita noastra-miriam alessandra-si e un dar fantastic pe care ni L-a facut Tatal(acum asteptam o surioara);multumesc pt. compliment(stiam eu ca aveti gusturi)-farmecul la mostenit de la mama ei,impreuna cu sensibilitatea si simtul artistic,de la mine a luat doar inteligenta,umorul,creativitatea,memoria,etc.(nu le insir pe toate sa nu sune a lipsa de modestie 🙂 );fotografia e nitel mai veche,acum are aproape 3 ani(si eu am mai intinerit putin)

   • marinelblaj zice:

    Să-I dea Domnul toate bucuriile pe care numai El le poate da! Şi voi să vă bucuraţi alături de ea şi de surioara aşteptată! 🙂

 6. Mira zice:

  Fă-ți timp să citești-este temelia priceperii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.