Sfântul Vasile


L-am cunoscut cu mulţi ani în urmă. Ca unul proaspăt primit în biserică, dornic să cunosc pe cei ce îmi vor fi devenit de atunci fraţi şi surori, l-am remarcat imediat. N-avea aură deasupra capului, dar radia ceva ce n-am înţeles decât mai târziu. Fiind în comitetul bisericii la acea vreme, mă bucur să-l am în fotografia de la botez.
Mic de statură, plăpând, adunat puţin de anii de poveri din perioada persecuţiei. Un om discret. Calm. Blând. Atât de blând şi totuşi hotărât încât cuvintele pe care le rostea aveau parcă un iz de hrisov. Vorbea din Cuvânt. Şi din experienţă. O experienţă acumulată prin trăire tot în Cuvânt. Mă bucuram ori de câte ori vorbea. Pansament sau incizie. Niciodată filosofie.
Anii au trecut. Îl vedeam adesea venind la biserică cu soţia de braţ. Agale dar punctual, printre primii. Apoi a venit neputinţa. Întâi a soţiei, apoi a lui. L-am simţit obosit, gârbovit de ani, dar niciodată lipsindu-i acea lumină din ochi. Simţea probabil sfârşitul peregrinării prin lume şi lumina aceea din ochi era dovada. Ştia încotro merge şi se simţea pregătit. N-avea îndoieli şi asta putea sesiza oricine în seninul ochilor lui. Se grăbea oarecum spre casă atunci când tovarăşa lui de viaţă n-a mai putut să se ridice din pat pentru a-l însoţi.
L-am vizitat şi am stat de vorbă. Aceeaşi seninătate. „E greu. Dar e bine”. Asta auzeam mereu. Priveam la ei, la liniştea cu care se înţelegeau din priviri, şi am înţeles ce înseamnă iubirea, respectul, devotamentul şi încrederea. Şi mai ales credinţa şi credincioşia. Mai mult decât în orice tratat de specialitate.
Când soţia lui a plecat la Domnul el era deja ţintuit la pat de neputinţele vârstei. Abia se ridica în capul oaselor când era vizitat şi, deşi era rugat să nu se ridice, respectul faţă de vizitator îi dădea puterea să o facă. N-a acceptat să rămână în pat când a fost înmormântarea ei. A cerut un scaun cu rotile şi aşa a urmat-o şi pe ultimul drum. Nu înţelegeam de unde atâta putere. Bănuiam doar. Nu şi-a luat adio. Ştia că urmează revederea… A rostit câteva cuvinte. Cât zece predici…
Am avut bucuria aceea dureroasă de a-l vizita cu câteva zile înainte de a pleca… Nu mai putea să se ridice, dar făcea efortul de a sta cu ochii aceia albaştri deschişi ca să mă privească. Abia putea vorbi şi, când i-am luat mâna în mâinile mele, am simţit ce vrea să-mi spună. E taina noastră. I-am sărutat mâna, aşa cum fii o făceau cu tatăl în vremurile respectului apus. N-am şters lacrimile cu care i-am udat mâna. Era semnătura legământului prin care i-am promis că ne vom revedea în locul acela în care anii nu mai contează…
Nu ştiu prin ce înţelegere nerostită, la mormântul în care a fost aşezat, totul a fost rostit parcă şoptit. Părea o impietate orice sunet în plus. Aveam senzaţia că aud îngerii venind după el. După sfântul. Sfântul Vasile.
Am spus doar atât: „Ne vom revedea, frate drag şi scump”. Şi prin vântul rece mi-a răspuns…
Privesc de atunci scaunul în care stătea. Ciudat. Nu pare niciodată gol. Nici n-are cum… El e încă acolo… Ne-a iubit prea mult. Dar a trebuit să plece pentru că a iubit pe Altcineva mult mai mult…

 19 ianuarie 2012

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Galerie | Acest articol a fost publicat în Pe gânduri și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Sfântul Vasile

  1. Mira zice:

    Absolut superb!!! Rar mai intalnim in bisericile noastre asemenea oameni ,dar totusi mai sunt,slava Domnului .Doamne ajuta-ne sa invatam si de la ei cum sa traim sfarsitul vietii pe pamant.

  2. eLioR. zice:

    m-asteptam sa citesc ce-a facut vasile de-l numesti sfant.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.